• Посилання скопійовано

Повернення товару нерезидентом на дообладнання: облік та оподаткування

У березні 2019 року за експортним договором було поставлено готову продукцію нерезиденту. Поставлена продукція повертається на дообладнання. Який в даному випадку буде митний режим? Які податкові наслідки та облік такої операції?

Повернення товару нерезидентом постачальнику резиденту може відбуватися у двох митних режимах: імпорту та реімпорту.

Товари (обладнання), що були поміщені у митний режим експорту (остаточного вивезення) і повертаються особі, яка їх експортувала, у зв'язку з невиконанням (неналежним виконанням) умов зовнішньоекономічного договору, згідно з яким ці товари поміщувалися у митний режим експорту, або з інших обставин, що перешкоджають виконанню цього договору, можуть бути поміщені у режим реімпорту, якщо ці товари:

а) повертаються на митну територію України у строк, що не перевищує шести місяців з дати вивезення їх за межі цієї території у митному режимі експорту;

б) перебувають у такому ж стані, у якому вони оформлені у митний режим експорту, крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування, зберігання та використання (експлуатації), внаслідок якого були виявлені недоліки, що спричинили реімпорт товарів.

При цьому, такі товари (обладнання) за бажанням платника податку, або у разі невідповідності зазначеним вище вимогам, можуть бути поміщено і у режим імпорту (з відповідним для цього оподаткуванням ПДВ та митом).

 

Мито

Після поміщення у митний режим реімпорту товарів суми вивізного мита, сплачені при експорті цих товарів, повертаються особам, які їх сплачували, або їх правонаступникам, у порядку, передбаченому МКУ. 

 

ПДВ

Акцизний податок і ПДВ при поміщенні товарів у митний режим реімпорту справляються відповідно до ПКУ.

Згідно з пп. 206.3 ПКУ операції з ввезення товарів у митному режимі реімпорту звільняються від оподаткування ПДВ, крім операцій із ввезення відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 78 МКУ, що оподатковуються ПДВ за ставкою 20% або 7% (пп. 194.1.1 ПКУ).

Податковий кредит за такою операцією визначається на загальних підставах, а саме:

  • пп. «ґ» пп. 198.1 ПКУ визначено, що до ПК відносяться суми ПДВ, сплачені в разі ввезення товарів на митну територію України;
  • згідно з пп. 198.2 ПКУ датою віднесення сум ПДВ до ПК є дата сплати ПДВ на митниці за податковими зобов'язаннями, що виникли на дату подання митної декларації для митного оформлення згідно з пп. 187.8 ПКУ;
  • сума ПДВ, сплачена на митниці, має бути підтверджена митною декларацією (пп. 198.6 ПКУ).

Отже, у режимі реімпорту платник податку сплачує ПДВ на загальних підставах і відносить відповідну суму до ПК. Якщо в подальшому ці товари буде дообладнано і знову відправлено контрагенту, то нараховувати ПЗ з ПДВ на суму ПК при реімпорті не потрібно.

А ось, якщо повернуті товари (обладнання) будуть списано, то податківці можуть наполягати на нарахуванні ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ, як використання не у господарській діяльності.

 

Бухоблік

У разі повернення товару нерезидентом з подальшим його дообладнання і повторним постачанням здійснюється вирахування з доходу записом Дт704 «Вирахування з доходу» Кт362 «Розрахунки з іноземними покупцями». Одночасно з цим товар оприбутковується назад на склад за первісною вартістю (тобто тією ж вартістю за якою був реалізований) записом Дт 902 «Собівартість реалізованих товарів» 281 «Товари на складі» методом «червоне сторно» (тобто із знаком мінус).

Що ж до курсових різниць, то у разі, якщо товар не було оплачено (тобто за нерезидентом рахувалася заборгованість, що була монетарною статтею), то повернення товару (з умовою його повторного постачання) призведе до припинення заборгованості нерезидента, відповідно цю дату останній раз розраховується курсова різниця.

Позитивна курсова різниця відображається записом Дт 362 Кт 714, а від’ємна – Дт 945 Кт 362. Сума сплаченого ПДВ відображається записом Дт 377 Кт 311, а віднесення відповідної суми до ПК – Дт 641 Кт 377.

Якщо ж нерезидент вже оплатив товар, то оскільки в подальшому резидент буде зобов’язаний поставити дообладнаний товар, курсові різниці не розраховуються, зважаючи на те, що така  заборгованість є немонетарною (буде погашатися товаром).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202412
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202460
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442