• Посилання скопійовано

Авто в оперативний лізинг: облік у лізингоотримувача

Підприємство хоче взяти в оперативний лізинг легковий автомобіль. Як вести бухгалтерський та податковий облік такої операції у лізингоотримувача?

Оренда: оперативна та фінансова

Відповідно до пп. «а» пп. 14.1.97 ПКУ, оперативний лізинг (оренда) - господарська операція фізичної або юридичної особи, що передбачає передачу орендарю основного фонду, придбаного або виготовленого орендодавцем, на умовах інших, ніж ті, що передбачаються фінансовим лізингом (орендою).

Своєю чергою, фінансовий лізинг (оренда) - господарська операція, що здійснюється фізичною або юридичною особою і передбачає передачу орендарю майна, яке є основним засобом згідно з цим Кодексом і придбане або виготовлене орендодавцем, а також усіх ризиків та винагород, пов'язаних з правом користування та володіння об'єктом лізингу.

Лізинг (оренда) вважається фінансовим, якщо лізинговий (орендний) договір містить одну з таких умов:

  • об'єкт лізингу передається на строк, протягом якого амортизується не менш як 75% його первісної вартості, а орендар зобов'язаний на підставі лізингового договору та протягом строку його дії придбати об'єкт лізингу з наступним переходом права власності від орендодавця до орендаря за ціною, визначеною у такому лізинговому договорі;
  • балансова (залишкова) вартість об'єкта лізингу на момент закінчення дії лізингового договору, передбаченого таким договором, становить не більш як 25% первісної вартості ціни такого об'єкта лізингу, що діє на початок строку дії лізингового договору;
  • сума лізингових (орендних) платежів з початку строку оренди дорівнює первісній вартості об'єкта лізингу або перевищує її;
  • майно, що передається у фінансовий лізинг, виготовлене за замовленням лізингоотримувача (орендаря) та після закінчення дії лізингового договору не може бути використаним іншими особами, крім лізингоотримувача (орендаря), виходячи з його технологічних та якісних характеристик.

Таким чином, операційний лізинг – є звичайною операційною орендою, який не передбачає передачі усіх ризиків та винагород, пов'язаних з правом користування та володіння об'єктом лізингу. Орендар має право лише користуватися майном.

Різницю між оперативним та фінансовим лізингом можна прочитати тут  (щоправда, лише в частині визначення понять).

 

Бухоблік

У орендаря орендований автомобіль відображається на позабалансовому рахунку  01 «Орендовані необоротні активи» за вартістю, зазначеною в орендному договорі (п. 8 П(С)БО 14, п. 20 Методрекомендацій № 561).

Орендна плата визнається витратами (Дт 23, 91, 92, 93, 94)  згідно з П(С)БО 16 на прямолінійній основі протягом строку оренди або з урахуванням способу одержання економічних вигід, пов’язаних із використанням об’єкта операційної оренди (п. 9 П(С)БО 14). Фактично вона відображається на підставі акту приймання-передачі послуг оренди, аналогічно до доходів орендодавця.

Якщо орендна плата сплачена наперед, то  вона відображається у складі витрат майбутніх періодів за Дт 39 і списується на витрати в тих періодах, до яких вона відноситься.

Всі витрати, пов’язані з утриманням орендованого автомобіля (витрати з технічного обслуговування, ремонту, заправки ПММ, сплати податків, різних платежів тощо) відображаються у загальному порядку за мірою їх понесення.

 

Податок на прибуток

Для цілей оподаткування податком на прибуток ні під час одержання об'єкта в оренду, ні під час нарахування (перерахування) орендної плати спеціальні коригування не потрібні, за винятком загальних обмежень, зокрема, щодо нарахування амортизації поліпшень об'єкта оренди (тоді в обліку з’являється актив, що обліковується на субрахунку 117).

 

ПДВ

Передання автомобіля в оперативну (операційну) оренду не є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. 196.1.2 ПКУ). Орендні платежі відповідають поняттю постачання послуг згідно з пп. 14.1.185 ПКУ та оподатковуються  ПДВ у загальному порядку. Орендар у загальному порядку нараховує податкове зобов’язання з ПДВ, а орендодавець відображає податковий кредит.

 

ПДФО та ВЗ

Якщо орендодавець —  фізособа, то орендар є податковим агентом. Доходи фізособи у вигляді оренди оподатковуються у загальному порядку, як інші доходи, відповідно до пп. 164.2.20 ПКУ: 18% ПДФО та 1,5% ВЗ. Ці податки орендар має утримати із суми доходів й за рахунок такого доходу. Тобто фізособа отримає орендну плату не у сумі, визначеній у договорі, а вже за мінусом податків.

У формі № 1ДФ виплата орендної плати за автомобіль відображається з ознакою доходу "127".

ЄСВ тут немає, адже відносини, що виникають при укладенні договору найму (оренди), не мають ознак правовідносин, які регулюють виконання робіт або надання послуг (ч. 1 ст. 759 ЦКУ). Тому ЄСВ на орендну плату не нараховується (підкатегорія 301.13 ресурсу «ЗІР»).

На замітку!

Якщо здає в оренду авто ФОП у межах своєї підприємницької діяльності, то орендар не є податковим агентом, якщо отримає копію витягу з ЄДР про те, що така особа є ФОП і здача авто в оренду є серед його видів діяльності.

 

Форма №20-ОПП

У разі придбання (оренди) юрособою транспортного засобу для своїх господарських потреб або потреб відокремленого підрозділу (філії) повідомлення за ф. № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після придбання (оформлення договору оренди) за основним місцем обліку такої юрособи (підкатегорія 119.11 ресурсу «ЗІР»).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202411
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202459
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442