• Посилання скопійовано

Як обліковувати придбані заздалегідь проїзні квитки?

Підприємство придбаває авіаквитки для відряджених працівників заздалегідь. Туристична агенція датою продажу квитків видає рахунок та акт виконаних робіт. Як обліковувати такі придбані квитки до моменту їх фактичного використання?

Відповідно до ст. 5 Закону про бухоблік, господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, у якому вони були здійснені. При цьому, варто звернути увагу, що за умовами запитання квитки придбаваються заздалегідь і будуть використані в наступному періоді. Відповідно вважаємо, що підприємство не має права відносити їх вартість до витрат до того моменту, доки такі квитки не будуть фактично використані.

Згідно з Інструкцією №291, на рахунку 33 "Інші кошти" ведеться узагальнення інформації про наявність і рух грошових документів (у національній та іноземній валюті), які знаходяться в касі установи (поштових марок, сплачених проїзних документів, сплачених путівок до санаторіїв, пансіонатів, будинків відпочинку, коштів, що містяться в акредитивах, у чекових книжках та в інших грошових документах тощо), та про кошти в дорозі.

Зокрема, на субрахунку 331 "Грошові документи в національній валюті" обліковуються грошові документи установи в національній валюті. Тож придбання квитків відображається записом - Дт 331 Кт 631. Перед відрядженням ці квитки видаються працівнику (запис - Дт 3721 Кт 331), а після його повернення з відрядження списуються на витрати записом - Дт 92 (93) Кт 3721. Варто звернути увагу, що за такого підходу сума квитка повинна бути відображена у авансовому звіті (хоч працівник їх і не купляв, однак повинен відзвітуватися про їх використання).

Однак, в даному випадку придбані квитки є електронними (тобто фактично покласти їх в касу для збереження не вийде), тому вважаємо, що використовувати субрахунок 331 є не досить доречним. Окрім цього, варто зважати на те, що туристична компанія надає підприємству не самі квитки, а послуги, що підтверджуються актом виконаних робіт. Тому для обліку таких витрат (на придбання та бронювання квитків, що будуть фактично використані в майбутньому), на думку автора, більше підходить рахунок 39 «Витрати майбутніх періодів».

Зокрема, бухгалтерські записи будуть виглядати так:

  • Дт 39 Кт 631 – за актом наданих послуг від туроператора;
  • Дт 92 (93) Кт 39 – після фактичного використання квитка працівником і повернення з відрядження.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»