• Посилання скопійовано

Придбання автомобіля в кредит: як відобразити в обліку?

Як відобразити в обліку купівлю автомобіля в кредит? А саме: підприємство юридична особа на загальній системі оподаткування та платник ПДВ сплатила 60% вартості автомобіля – перший внесок, залишок суми сплачуватиметься протягом двох наступних років. Кредит з 0% (безвідсотковий). На автомобіль надається видаткова накладна на покупця, передається у власність покупцю, але перебуватиме в заставі до кінцевого розрахунку.

Відповідно до п. 7 П(С)БО 7 придбані (створені) основні засоби зараховуються на баланс підприємства/установи за первісною вартістю. Одиницею обліку основних засобів є об'єкт основних засобів.

Первісна вартість об'єкта основних засобів складається з витрат, перелік яких наведено в п. 8 П(С)БО 7.

Фінансові витрати не включаються до первісної вартості основних засобів, придбаних (створених) повністю або частково за рахунок запозичень, за винятком фінансових витрат, які включаються до собівартості кваліфікаційних активів відповідно до П(С)БО 31 «Фінансові витрати» (абз. 9 п. 8 П(С)БО 7).

 

Щодо зобов’язань

Поточні зобов'язання в абз. 8 п. 4 П(С)БО 11 визначені як зобов'язання, які погашатимуться протягом операційного циклу підприємства або повинні бути погашені протягом 12 місяців, починаючи з дати балансу.

Інші поточні зобов'язання належать до поточних зобов'язань, які відображаються в балансі за сумою погашення (п. 11 та 12 П(С)БО 11).

Довгострокові зобов'язання – всі зобов'язання, які не є поточними зобов'язаннями. Поточні зобов'язання – це зобов'язання, які будуть погашені протягом операційного циклу підприємства або повинні бути погашені протягом дванадцяти місяців, починаючи з дати балансу.

Облік частини довгострокових зобов'язань, заборгованість за якими виражена в національній валюті, ведеться на субрахунку 611 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями в національній валюті». Рахунок 61 "Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями" призначено для узагальнення інформації про стан розрахунків за поточними зобов'язаннями, переведеними зі складу довгострокових, при настанні строку погашення протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

 

Щодо застави

В ст. 3 Закону України «Про заставу» від 02.10.1992 № 2654-XII (далі – Закон №2654) зазначено, що заставою може бути забезпечена будь-яка дійсна існуюча або майбутня вимога, що не суперечить законодавству України, зокрема така, що випливає з договору позики, кредиту тощо.

Предметом застави можуть бути майно та майнові права. Предметом застави може бути майно, яке відповідно до законодавства України може бути відчужено заставодавцем та на яке може бути звернено стягнення (ст. 4 Закон №2654).

Законом чи договором передбачається перебування заставленого майна у володінні заставодавця, заставодержателя або третьої особи (ст. 9 Закон №2654).

Відповідно до ст. 586 ЦКУ заставодавець має право користуватися предметом застави відповідно до його призначення, у т. ч. здобувати з нього плоди та доходи, якщо інше не встановлено договором і якщо це випливає із суті застави.

Заставодавець має право відчужувати предмет застави, передавати його в користування іншій особі або іншим чином розпоряджатися ним лише за згодою заставодержателя, якщо інше не встановлено договором або законом.

Заставодавець, який володіє предметом застави, у разі втрати, псування, пошкодження або знищення заставленого майна з його вини зобов'язаний замінити або відновити це майно, якщо інше не встановлено договором (ч. 2 ст. 587 ЦКУ).

Для узагальнення інформації про наявність та рух виданих підприємством забезпечень виконання як власних зобов'язань та платежів, так і зобов'язань та платежів інших підприємств (за договорами поруки) передбачено позабалансовий рахунок 05 «Гарантії та забезпечення надані».

Облік забезпечення здійснюється за вартістю, вказаною в документах про забезпечення. Зокрема, на цьому рахунку обліковується:

вартість активів підприємства, які оформлено договорами застави (та за сумами, визначеними в них), при цьому з балансу вартість цих активів не списується.

Аналітичний облік забезпечень ведеться за кожним наданим забезпеченням

Залишок на рахунку 05 збільшується при видачі забезпечень, зменшується – при погашенні заборгованості, на яку були вони надані, та при перенесенні зобов'язань за ними на баланс.

Розглянемо умовний приклад.

Первісна вартість автомобіля – 600 тис. грн, крім того ПДВ – 120 тис. грн.., розмір першого внеску 60% – 360 тис. грн., крім того ПДВ – 72 тис. грн.. , сума залишку – 240 тис. грн., крім того ПДВ – 48 тис. грн, розмір місячного платежу за дворічним кредитом – 12 тис. грн. Вартість застави – 600 тис. грн.

 

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, тис. грн

Дебет

Кредит

Відображено придбання автомобіля

152

631

600,0

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

631

120,0

Автомобіль введено в експлуатацію за первісною вартістю

105

152

600,0

Сплачено перший внесок у розмірі 60 % вартості

631

311

432,0

Відображена заборгованість за довгостроковим кредитом строком на 24 місяці

631

505

288,0

Відображена сума наданого забезпечення

05

600,0

Відображена сума поточної заборгованості, яка має бути погашена протягом 12 місяців: 288 / 24 * 12 = 144,0

505

611

144,0

Сплачено внесок за поточний період

611

311

12,0

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202435
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410