• Посилання скопійовано

Продаж замортизованого ОЗ: як облікувати?

Як відобразити в обліку продаж повністю замортизованого обладнання? Під час продажу підприємство вилучає із цього обладнання запчастину? Як визначити базу для ПДВ?

Об'єкт ОЗ перестає визнаватися активом (списується з балансу) у разі його вибуття внаслідок продажу, ліквідації, безоплатної передачі, нестачі, остаточного псування або інших причин невідповідності критеріям визнання активом (п. 33 П(С)БО 7).

За умовами запитання розуміємо, що об’єкт ОЗ не списано з балансу, він просто обліковується за кількісною оцінкою, тому що повністю замортизований.

Майбутню долю об’єкта ОЗ згідно з п. 41 Методрекомендацій №561 повинна визначити постійно діюча комісія по підприємству, яка визначає можливість:

  • списання ОЗ;
  • переоцінки, якщо планується використовувати обладнання на підприємстві;
  • продажу;
  • використання окремих вузлів, деталей, матеріалів, що можуть бути одержані при демонтажі, розбиранні (ліквідації) ОЗ, встановлює їх кількість і вартість.

Підприємство може переоцінювати об'єкт основних засобів, якщо залишкова вартість цього об'єкта суттєво відрізняється від його справедливої вартості на дату балансу. Якщо залишкова вартість об'єкта дорівнює нулю, то його переоцінена залишкова вартість визначається додаванням справедливої вартості цього об'єкта до його первісної (переоціненої) вартості без зміни суми зносу об'єкта. При цьому для таких об'єктів, що продовжують використовуватися, обов'язково визначається ліквідаційна вартість (додатково див. розділ 7 Методрекомендацій №561).

Якщо комісією прийнято рішення щодо можливості продажу (передачі) об'єкта іншим підприємствам, потрібно це оформити документально. Рішення про реалізацію необоротних активів потрібно оформити наказом (розпорядженням) керівника підприємства про намір продати актив. Для вилучення об’єкта зі складу основних засобів, у т.ч. з метою продажу, застосовують Акт приймання-передачі основних засобів.

Типові форми первинної облікової документації з обліку основних засобів затверджені наказом №352 (форма № ОЗ-1 «Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів»). Під час продажу на підставі складеної форми № ОЗ-1 також слід зробити позначку у формі  №ОЗ - 6 «Iнвентарна картка обліку основних засобів».  

У бухобліку складені комісією акти відображають лише після їх затвердження керівником.

1. Згідно з п. 44 Методрекомендацій №561 деталі, вузли, агрегати та інші матеріали, отримані при розбиранні і демонтажу ОЗ оприбутковуються з визнанням іншого доходу (Дт 20 Кт субрахунку 746 "Інші доходи") і зарахуванням на рахунки обліку матеріальних запасів, включаючи матеріальні цінності і деталі з вмістом матеріалів, які приймаються (збираються) спеціалізованими заготівельними (переробними) підприємствами.

На субрахунку 209 "Інші матеріали" обліковуються матеріальні цінності, одержані від ліквідації основних засобів, які не можуть бути використані як матеріали або запасні частини на цьому підприємстві (металобрухт, утиль). На баланс зараховуються такі активи за чистою вартістю реалізації.

Зверніть увагу, що відповідно до пп. 2.12 Методрекомендацій №2 запаси, отримані у процесі ремонту і поліпшення (модернізації, добудови, реконструкції тощо, ліквідації основних засобів), оприбутковуються за чистою вартістю реалізації або в оцінці можливого їх використання, яка може бути визначена виходячи з вартості подібних запасів при наявності їх на балансі підприємства, з урахуванням ступеня їх придатності до експлуатації. Витрати на ремонт отриманих матеріальних цінностей, які будуть використовуватися як запасні частини, витрати, безпосередньо пов'язані з приведенням цих запасів у стан, в якому вони придатні для використання в запланованих цілях (витрати на доробку та підвищення якісних і технічних характеристик запасів), включаються до їх первісної вартості.

Цією нормою і рекомендуємо скористатися під час вилучення запчастини з обладняння. Як ми зауважили вище, вартість вилученої запчастини встановлює комісія по підприємству.

2. За загальним правилом методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про необоротні активи, утримувані для продажу, визначаються за П(С)БО 27. І згідно з п. 9 П(С)БО 27 необоротні активи ,утримувані для продажу, відображаються в бухобліку та фінзвітності на дату балансу за найменшою з двох величин - балансовою вартістю або чистою вартістю реалізації. А враховуючи умови запитання балансова вартість обладання є нульовою. Це дозволяє зробити висновок, що переводити такий об’єкт ОЗ на субрахунок 286 "Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу" не потрібно.

3. До вибуття об'єкта ОЗ застосовують норми П(С)БО 15. Оцінка доходу може бути достовірно визначена. Компенсація, що підлягає отриманню після продажу об'єкта основних засобів, визнається за його справедливою вартістю. Дохід від реалізації необоротних активів включається до складу інших операційних доходів — субрахунок 712 "Дохід від реалізації інших оборотних активів".

Дохід (виручка) від реалізації ОЗ визнається на дату відвантаження обладнання, в разі наявності всіх наведених нижче умов:

  • покупцеві передані ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);
  • підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);
  • сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;
  • є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигід підприємства, а витрати, пов'язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

4. Що стосується ПДВ, то в даному випадку діють загальні правила пп. 188.1 ПКУ. База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості. При цьому, база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни).

Зауважимо, що у даному випадку пп. 189.9 ПКУ не застосовується, тому що платник ПДВ продає об’єкт ОЗ і не здійснює ліквідацію у випадках передбачених у цій нормі.

5. Якщо підприємство є "великим" платником податку на прибуток і визначає різниці для визначення об’єкта оподаткування, потрібно звернути увагу лише на ст. 138 ПКУ.

Відповідно, враховуючи, що залишкової вартості за даними бухобліку не має (об’єкт повністю замортизований), то фінрезультат до оподаткування не збільшується за пп. 138.1 ПКУ.

Але, якщо податковий облік відрізняється від бухгалтерського, то можливо фінрезультат зменшиться на розраховану амортизацію за данимим податкового обліку, а також на суму залишкової вартості у разі продажу ОЗ. Відповідно до пп.14.1.9 ПКУ залишкова вартість ОЗ для цілей розділу III - сума залишкової вартості таких засобів та активів, яка визначається як різниця між первісною вартістю і сумою розрахованої амортизації відповідно до положень розділу III ПКУ.

Бухгалтерські проведення продажу ОЗ з амортизованою вартістю наведено у таблиці.

таблиця

 


з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Д-т

К-т

1.

Вилучено запчастину із повністю замортизованого обладання

209

746

2.

Витрати на оплату послуг вилучення запчастини

209

631

3.

Реалізація замортизованого ОЗ

361

712

4.

Відображено ПЗ з ПДВ

712

641/ПДВ

5.

Отримання коштів від реалізації ОЗ

311

361

6.

Оплата послуг вилучення запчастини

631

311

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»