• Посилання скопійовано

Облік та звітність підприємця «єдинника», який здійснює продаж пива

Який облік повинен вести підприємець – платник ЄП (ставка 5%), який продає підакцизні товари на барі (пиво, сидр, столове вино) та має РРО? Яку звітність необхідно подавати?

Продаж підакцизних товарів

Перш за все зауважимо, що згідно з пп. 3 п. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку ФОП, які здійснюють продаж підакцизних товарів (крім діяльності, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин).

При цьому, варто зважати на деякі визначення, а саме:

  • пивом є насичений діоксидом вуглецю пінистий алкогольний напій із вмістом спирту етилового від 0,5% об’ємних одиниць, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203 (ст. 1 Закону №481);
  • вино столове – вино, виготовлене шляхом повного чи неповного збродження сусла. Залежно від вмісту цукру, столове вино поділяється на сухе, напівсухе, напівсолодке (п. 28 ст. 1 Закону №2662).

Тобто, продавати кріплені вина платникам ЄП заборонено.

Крім цього, суб’єктам господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю виключно пивом необхідно отримати ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Така діяльність повинна здійснюватися виключно у торговельних приміщеннях (будівлях), без обмеження торговельної площі, обладнаних відповідно до вимог законодавства з обов’язковим застосуванням РРО.

 

Облік

Відповідно до пп. 296.1 ПКУ платники єдиного податку третьої групи  - неплатники ПДВ ведуть облік шляхом заповнення книг обліку доходів: щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Про документальний облік у підприємців - «єдинників» ми писали тут.

 

Звітність платника ЄП

ФОП – платники ЄП ІІІ групи, які протягом року отримували дохід від здійснення підприємницької діяльності, та не перевищили обсяги доходу, подають до контролюючих органів податкову декларацію платника єдиного податку - фізособи-підприємця за місцем податкової адреси (пп. 296.4 ПКУ).

Така декларація подається протягом 40 к.д. після закінчення звітного кварталу.

 

Акцизний податок

Відповідно до пп. 212.1.11 ПКУ платниками акцизного податку, зокрема, є особи – суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів.

Підакцизні товари (продукція) в пп. 14.1.145 ПКУ визначені як товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку.

Перелік підакцизних товарів, до яких належить пиво із солоду (УКТ ЗЕД 2203 00), сидр і перрі (УКТ ЗЕД 2206 00 31 00, 2206 00 51 00, 2206 00 81 00) та вина (УКТ ЗЕД 2204, 2205, 2206), наведено у пп. 215.3.1 ПКУ.

Платники акцизного податку подають щомісячно, не пізніше 20 числа наступного звітного періоду контролюючому органу, декларацію з акцизного податку.

 

ЄСВ

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, ФОПи, зокрема, які обрали спрощену систему оподаткування, визначаються платниками ЄСВ. Отже, такі ФОПи один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом, подають Звіт про суми нарахованого за себе ЄСВ за формою згідно з Додатком 5.

Крім цього, якщо ФОП має найманих працівників (або укладає договори ЦПХ з фізособами), він зобов’язаний подавати звіт за формою згідно з Додатком 4 про суми нарахованого ЄСВ з доходу таких фізосіб.

Звіт з ЄСВ подається протягом 20 к.д., наступних за останнім днем місяця, у якому нарахований такий дохід.

 

Форма №1ДФ

У разі, якщо ФОП здійснює будь-яку виплату доходу фізособам (зокрема, працівникам) він зобов’язаний подати звіт за ф. №1ДФ про суми нарахованого/виплаченого доходу у строк протягом 40 к.д., наступних за останнім днем кварталу, у якому було виплачено/нараховано такий дохід.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»