• Посилання скопійовано

Зарахування поворотної фіндопомоги до додаткового капіталу без податкових наслідків

Приватне підприємство на загальній системі (платник ПДВ) отримало ПФД від засновника, але через два роки не повернуло її. Чи можна перевести цю заборгованість до додаткового капіталу без податкових наслідків?

Законодавство України не забороняє збільшувати статутний та додатковий капітал за договором позики або іншими видами договірних зобов'язань. Проте збільшувати статутний (складений) капітал господарського товариства за рахунок коштів, одержаних у кредит або під заставу, заборонено. Про це Міністерство економічного розвитку і торгівлі України повідомило в листі від 13.03.2017 р. №3211-13/7868-03.

Разом з цим, законодавством України не забороняється збільшувати статутний (складений) та додатковий капітал, а також інші фонди господарського товариства на суму кредиторської заборгованості такого господарського товариства перед одним з засновників (учасників, акціонерів) цього господарського товариства за договором позики або іншими видами договірних зобов'язань (крім договорів кредитування або застави).

Такі внески не змінюють власне статутний капітал на рахунку 40, таким чином, частка засновника від такого додаткового внеску ніяк не збільшується і додаткових вигід він не набуває.

Сума додаткових внесків до капіталу підприємства не збільшує доходи підприємства – див. п. 3 НП(С)БО 1 і п. 5 П(С)БО 15 . А саме, не вважається доходом збільшення активів і капіталу за рахунок внесків власників (учасників). Тут йдеться не лише про внески до статутного капіталу, але й про додаткові внески для поповнення оборотних коштів підприємства.

Для відображення внесків до додаткового капіталу передбачено субрахунок 422 «Інший вкладений капітал». Згідно з  Інструкцією №291 на ньому обліковується інший вкладений засновниками підприємств (за винятком акціонерних товариств) капітал, що перевищує статутний капітал, інші внески тощо без рішення про зміну розміру статутного капіталу.

Перш за все потрібно зібрати збори учасників і зафіксувати збільшення додаткового капіталу у протоколі загальних зборів, а також те, що такий внесок відбувається у вигляді зарахування вимог засновника щодо повернення йому поворотної фіндопомоги. Також у цьому протоколі слід визначити, на який строк вноситься додатковий внесок, або зазначити, що він вноситься безстроково.

 

Податок на прибуток

Об’єкт оподаткування визначається шляхом коригування фінрезультату у бухобліку (пп. 134.1.1 ПКУ), а додаткові внески на цей фінрезультат ніяк не впливають.

Внесення додаткових внесків не є об’єктом оподаткування ПДВ, адже не відбувається постачання товарів, робіт чи послуг у розумінні пп. 14.1.185, 14.1.191 ПКУ.

Розглянемо облік додаткових внесків на прикладі.

 

 

Приклад. На зборах засновників прийнято рішення про здійснення додаткових внесків до капіталу підприємства від одного із засновників на загальну суму 80000 грн з одночасним зарахуванням вимог з повернення фіндопомоги цьому засновнику.

 

Облік додаткових внесків засновників

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

дебет

кредит

сума, грн.

Відображено зобов’язання засновника з внесення додаткового капіталу

377

422

80000

Зараховано внесок в рахунок погашення зобов’язань з повернення фіндопомоги засновнику

685

377

80000

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»