• Посилання скопійовано

Бухоблік статутного капіталу та його поповнення

Який бухгалтерський облік статутного капіталу, а також його поповнення?

Згідно з Інструкцією №291 облік та узагальнення інформації про стан і рух статутного й іншого зареєстрованого капіталу, пайового капіталу підприємства відповідно до законодавства і установчих документів, а також внесків до оголошеного, але ще не зареєстрованого статутного капіталу, здійснюється на рахунку бухобліку 40 «Зареєстрований (пайовий) капітал».

Зокрема, створення статутного капіталу відображається за кредитом бухгалтерського рахунку 40 «Зареєстрований (пайовий) капітал» з одночасною кореспонденцією за дебетом рахунку 46 «Неоплачений капітал».

Відповідно подальша сплата такого статутного капіталу учасником не торкається бухгалтерського рахунку 40, а відноситься до кредиту бухгалтерського рахунку 46.

Наприклад, якщо як статутний капітал засновник вносить кошти (готівкові або безготівкові), то така операція відображається бухгалтерським записом Дт 301 «Готівка в національній валюті» або 311 «Поточні рахунки в національній валюті» – Кт 46.

У разі, якщо внесок до статутного капіталу здійснюється за допомогою основних засобів, то одержання об'єктів основних засобів відображається за дебетом рахунку обліку основних засобів і погашенням (зменшенням) заборгованості учасників (Дт 10 Кт 46).

Витрати на доставку, установку, монтаж та інші витрати на забезпечення введення в експлуатацію таких основних засобів включаються до їх первісної вартості з відображенням в обліку капітальних інвестицій (Дт 10 Кт 151).

Зверніть увагу, що внесок від фізособи засновника підприємство повинно відобразити у розрахунку за формою №1ДФ. Про це читайте тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»