• Посилання скопійовано

Помилково зарахована оплата за мобільний зв'язок на підприємстві: як облікувати?

На особовий рахунок підприємства за розрахунками щодо послуг зв'язку помилково зараховано суму 30 грн. З оператором зв'язку врегулювати це питання не вдалося. Чи можна бухгалтерською довідкою зарахувати цю суму до доходу? Як нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ?

У рамках договору про надання мобільних послуг оператор мобільного зв’язку виставляє рахунок, у якому наводиться інформація про обсяг отриманих підприємством мобільних послуг та про надходження оплат. 

Згідно з цим рахунком проводяться в обліку витрати на мобільний зв’язок в сумі вартості наданих пакетів послуг та інших послуг згідно з договором. Також згідно з таким рахунком звіряються оплати підприємства за мобільний зв’язок. У рахунку повинно бути наведено будь-які оплати, в тому числі й ті, які надійшли на користь підприємства помилково.

Якщо не вдасться з'ясувати, від кого отримано цю оплату та, відповідно, не буде в наявності розрахункових документів (чеку терміналу або РРО), то таку оплату слід віднести до складу доходів підприємства бухгалтерським записом Дт 631 (аналітика щодо оператора зв’язку) Кт 718 або 719 (на вибір підприємства). Оформляється це бухгалтерською довідкою.

Щодо права на податковий кредит з ПДВ є дві позиції:

1. право на ПКУ з ПДВ на всю вартість отриманих послуг зв’язку зберігається та визнається в загальному порядку на підставі податкової накладної від оператора, зареєстрованої у встановленому порядку в ЄРПН, адже всі послуги зв'язку підприємство використало в госпдіяльності.

2. обережна позиція, за якою слід нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ за п. 198.5 ПКУ на вартість послуг зв'язку, які оплачено «невідомим благодійником», адже підприємство не оплачувало ці послуги, а відповідно, й не можна говорити про операцію їх придбання. Як скласти податкову накладну відповідно до п. 198.5 ПКУ, ми писали тут>>

 

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»