• Посилання скопійовано

Витрати на оренду земельної ділянки під час вирощування плодового саду: що в обліку?

Підприємство взяло в оренду земельну ділянку для посадки та вирощування фруктових дерев. Дерева ще не висаджувалися, проте орендна плата вже сплачується. Як обліковувати витрати на оренду землі у періоді закладки та вирощування саду?

Відповідно до пп. 5.1.8 П(С)БО 7 плодоносні рослини належать до основних засобів. Посадка та вирощування фруктових дерев – це процес створення такого об’єкта ОЗ, як, наприклад, «плодовий сад».

Відповідно до п. 7 та п. 8 П(С)БО 7 створені основні засоби зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю. Одиницею обліку основних засобів є об'єкт основних засобів.

Первісна вартість об'єкта основних засобів складається з таких витрат:

  • суми, що сплачують постачальникам активів та підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);
  • реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються в зв'язку з придбанням (отриманням) прав на об'єкт основних засобів;
  • суми ввізного мита;
  • суми непрямих податків у зв'язку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються підприємству/установі);
  • витрати зі страхування ризиків доставки основних засобів;
  • витрати на транспортування, установку, монтаж, налагодження основних засобів;
  • інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням основних засобів до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Витрати на оренду земельної ділянки, яка призначена для закладки та вирощування саду, належать до «інших витрат». Облік первісної вартості дорослого саду ведеться на субрахунку 108.

Облік всіх витрат, що будуть понесені з моменту початку оренди земельної ділянки до введення дорослого саду в експлуатацію, ведеться на субрахунку 152 "Придбання (виготовлення) основних засобів", який  призначений для обліку витрат на придбання або виготовлення власними силами матеріальних активів, облік яких ведеться на рахунку 10 "Основні засоби" (крім об'єктів будівництва та основного стада).

На дату закінчення вирощування саду його слід визнати об’єктом ОЗ, визначити для нього строк корисного використання та метод амортизації. Всі витрати, що будуть накопичені до цього моменту на субрахунку 152, сформують первісну вартість вирощеного саду: Дт 108 Кт 152.

В подальшому витрати на оренду землі, на якій розташовано плодоносний сад, будуть відноситися до складу виробничих витрат на виробництво продукції: Дт 23 Кт 631.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»