• Посилання скопійовано

Придбання офісного приміщення: як відобразити в бухобліку?

Підприємство придбало офісне приміщення. Як відобразити це в обліку?

Придбані основні засоби оприбутковуються на баланс підприємства за первісною вартістю. Згідно з п. 8 П(С)БО 7, до первісної вартості придбаних основних засобів включаються такі витрати:

  • сума грошових коштів, сплачених при придбанні таких основних засобів;
  • сума коштів, сплачена за монтаж та підготовчі роботи, що пов’язанні з введенням таких ОЗ в експлуатацію;
  • збори,  державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються  в  зв'язку  з придбанням (отриманням) прав на об'єкт основних засобів;
  • суми ввізного мита;
  • витрати зі страхування ризиків доставки основних засобів.

Відповідно до Інструкції №291 на рахунку бухгалтерського обліку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» ведеться облік витрат на придбання або виготовлення власними силами матеріальних активів, облік яких ведеться на рахунку 10 «Основні засоби». Отже, придбання приміщення як об’єкту основних засобів відображається бухгалтерським проведенням: Дт 152 Кт 631.

Введення приміщення в експлуатацію відображається бухгалтерським записом: Дт 103 Кт 152. При цьому, як було зазначено раніше, до вартості такого приміщення потраплять також витрати до доведення його до такого стану, у якому воно може використовуватися за своїм призначенням.

Порядок нарахування амортизації основних засобів наведено у п. 22 – 30 П(С)БО 7. Амортизація нараховується одним із перелічених методів за вибором підприємства (вибір методу нарахування амортизації для конкретного об’єкта ОЗ визначається комісією під час введення його в експлуатацію та може зазначатися в акті типової форми №ОЗ-1 – у висновках комісії):

  • прямолінійного, за яким річна сума амортизації визначається діленням вартості, яка амортизується, на строк корисного використання об'єкта основних засобів;
  • зменшення залишкової вартості, за яким річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об'єкта на початок звітного року або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації та річної норми амортизації. Річна норма амортизації (у відсотках) обчислюється як різниця між одиницею та результатом кореня ступеня кількості років корисного використання об'єкта з результату від ділення ліквідаційної вартості об'єкта на його первісну вартість; 
  • прискореного зменшення залишкової вартості, за яким річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об'єкта на початок звітного року або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації та річної норми амортизації, яка обчислюється, виходячи із строку корисного використання об'єкта, і подвоюється; 
  • кумулятивного, за яким річна сума амортизації визначається як добуток вартості, яка амортизується, та кумулятивного коефіцієнта. Кумулятивний коефіцієнт розраховується діленням кількості років, що залишаються до кінця строку корисного використання об'єкта основних засобів, на суму числа років його корисного використання;
  • виробничого, за яким місячна сума амортизації визначається як добуток фактичного місячного обсягу продукції (робіт, послуг) та виробничої ставки амортизації. Виробнича ставка амортизації обчислюється діленням вартості, яка амортизується, на загальний обсяг продукції (робіт, послуг), який підприємство очікує виробити (виконати) з використанням об'єкта основних засобів. 

Для приміщення найбільш прийнятним є прямолінійний метод амортизації протягом строку корисного використання приміщення, який визначається підприємством самостійно. Відповідно до п. 24 П(С)БО 7 при визначенні строку корисного використання (експлуатації) слід ураховувати:

  • очікуване використання об'єкта підприємством/установою з урахуванням його потужності або продуктивності;
  • фізичний та моральний знос, що передбачається;
  • правові або інші обмеження щодо строків використання об'єкта та інші фактори.

Строк корисного використання для цілей бухобліку може відрізнятися від  мінімально допустимого строку корисного використання, що дозволений податковим законодавством (див. нижче).

Амортизація приміщення починає нараховуватися з місяця, що настає за місяцем, у якому це приміщення буде введено в експлуатацію – п. 29 П(С)БО 7. Введення приміщення в експлуатацію оформлюється наказом керівника та складеним на його підставі актом приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (форма №ОЗ-1). Такий акт складається спеціальною комісією, яка назначається наказом керівника.

Якщо приміщення буде використовуватися для розміщення офісу, то сума амортизації відноситься до складу адміністративних витрат: Дт 92 Кт 131.

Якщо підприємство коригує фінрезультат з метою оподаткування податком на прибуток, то йому потрібно зважати на норми ст. 138 ПКУ, а саме на те, що приміщення відноситься до групи 3 «Будівлі» та має мінімально допустимий строк корисного використання 20 років.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202412
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202460
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442