• Посилання скопійовано

Особливості відображення в бухобліку додаткової емісії акцій

Які особливості у обліку при додатковій емісії ЦП (акцій) в акціонерному товаристві?

Бухоблік

Додаткова емісія акцій АТ — це процедура збільшення статутного капіталу шляхом розміщення додаткових акцій наявної номінальної вартості у порядку, встановленому Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (див. Порядок №822). Як і будь-яка інша зміна розміру статутного капіталу, така додаткова емісія має бути зазначена у змінах до статутних документів, а відомості про зміну розміру статутного капіталу повинні бути надані держреєстратору. Найчастіше АТ збільшують статутний капітал для розширення потужності (фінансових можливостей) підприємства або для розміщення власних акцій на фондовому ринку. Зверніть увагу, що АТ має право збільшувати статутний капітал тільки після реєстрації звітів про результати розміщення всіх попередніх випусків акцій (див. розділ ІІ Порядку №822).

Якщо акції з додаткової емісії розповсюджуються лише серед уже існуючих власників, то акціонери можуть обмінювати на акції ТМЦ, ОЗ, кошти, інші ЦП тощо (ст. 15 та ст. 23 Закону №514). А ось при розміщенні акцій на фондовому ринку за них емітент отримає лише кошти, адже фондовий ринок передбачає обмін ЦП на кошти.

Зазначені вище операції відображають на субрахунку 401 «Статутний капітал». За кредитом рахунка 40 показують:

  • фактичний розмір статутного фонду, зафіксований у статуті;
  •  збільшення статутного фонду через додаткову емісію акцій.

Як створення статутного капіталу, так і додаткова емісія акцій відображають в обліку проведенням: Дт 46 «Неоплачений капітал» — Кт 40 на суму зареєстрованого статутного капіталу (попередньо слід зареєструвати збільшення статутного капіталу, а вже потім робити додаткову емісію акцій).

Відповідно до п. 28 П(С)БО 13, прибуток (або збиток) від продажу, випуску або анулювання інструментів власного капіталу емітент відображає збільшенням (зменшенням) додаткового вкладеного капіталу. Для обліку такого доходу (або збитку) призначено субрахунок 421 «Емісійний дохід». Сума перевищення збитку від продажу, випуску або анулювання випущених інструментів власного капіталу над залишком емісійного доходу відображається зменшенням нерозподіленого прибутку (субрахунок 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді») або збільшенням непокритих збитків (субрахунок 442 «Непокриті збитки»).

Але в бухобліку акції належать до інструментів власного капіталу (п. 8 П(С)БО 13), створення яких потребує певних витрат. Згідно з п. 25 П(С)БО 13, витрати на випуск або придбання інструментів власного капіталу відображають зменшенням додаткового вкладеного капіталу, а за його відсутності — зменшенням нерозподіленого прибутку (збільшенням непокритого збитку). На думку автора, такі витрати також мають проводити за дебетом субрахунку 421 (або 443, 442) та кредитом субрахунку 685 «Розрахунки за іншими операціями». Зверніть увагу! До витрат на придбання або випуск інструментів власного капіталу включають лише витрати на оплату послуг сторонніх організацій з операцій, результатом яких є збільшення або зменшення величини власного капіталу підприємства.

Числовий приклад із проведеннями при додатковій емісії акції ми розглядали тут (в частині бухобліку матеріал актуальний).

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування є прибуток, відображений у фінансовій звітності підприємства, відкоригований на податкові різниці, наведені в розділі III ПКУ.

Податківці у листі ДФС від 16.03.2016 р. №5735/6/99-99-19-03-02-15 роз’яснюють, що розділом III ПКУ не передбачено коригування фінрезультату до оподаткування на різниці від операцій з розміщення (продажу) власних акцій у разі отримання емісійного доходу.

 

Єдиний податок

Придбання учасниками АТ акцій додаткової емісії не вважається доходом та не включається до бази оподаткування єдиним податком (лист ДФС від 24.05.2016 р. №11335/6/99-99-12-02-03-15). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»