• Посилання скопійовано

Сплачено частину чистого прибутку та авансовий внесок: що в обліку?

Комунальне підприємство за І квартал 2018 р. нарахувало частину чистого прибутку, яка підлягає сплаті до бюджету, в сумі 10 000 грн та авансовий внесок з податку на прибуток в сумі 1 800 грн. За підсумками 2018 р. прибутку немає. Як відобразити ці операції у бухобліку?

Запитання:

Комунальне підприємство нараховує частину чистого прибутку, яка підлягає сплаті до бюджету. У декларації з податку на прибуток розраховується авансовий внесок на цю частину чистого прибутку. За І квартал частина чистого прибутку складала 10 000 грн, авансовий внесок податку на прибуток – 1 800 грн. За підсумками 2018 року прибутку у підприємства немає та в р. 22 Декларації відображається сума 1 800 грн. Як відобразити ці операції у бухобліку?

 

Відповідь:

Відповідно до п. 2 Порядку №138, частина чистого прибутку (доходу) сплачується державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями до державного бюджету наростаючим підсумком щоквартальної фінансово-господарської діяльності за відповідний період у строк, встановлений для сплати податку на прибуток підприємств.

Частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету, визначається державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями відповідно до форми розрахунку та зазначається у декларації з податку на прибуток підприємства (п. 3 Порядку №138).

Розрахунок частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями, затверджено наказом ДПАУ №285.

При цьому, якщо фінрезультат від госпдіяльності підприємства в окремому звітному періоді поточного року має від’ємне значення (або нульове), то відповідно у р. 07 Розрахунку відсутній показник частини чистого прибутку (доходу), що відраховується до державного бюджету.

Якщо протягом звітного року показник частини чистого прибутку за окремі звітні періоди мав позитивне значення, то у р. 1.4 додатка АВ до декларації з податку на прибуток відображається сума позитивних значень р. 09 Розрахунку за відповідні звітні періоди.

ДФС у підкатегорії 102.20.02 «ЗІР» на запитання: «Чи потрібно подавати Розрахунок частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету за умови, якщо чистий прибуток має нульове значення?» повідомила, що Розрахунок частини чистого прибутку (доходу) є обов’язковим документом, на підставі якого здійснюється нарахування та сплата зазначеного платежу.

У разі, якщо фінрезультат від госпдіяльності підприємства в окремому звітному кварталі має від’ємне значення (або нульове), сума такого збитку не відображається в Розрахунку. Тобто р. 01 «Чистий прибуток (дохід)» Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) прокреслюється.

У бухобліку відрахування частини чистого прибутку (доходу) та авансових внесків з податку на прибуток відображається так (суми умовні):

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дебет

Кредит

Нарахована сума авансового внеску податку на прибуток за I кв. 2018 р.

98

641/ПП

1800

Сплачена сума авансового внеску

641/ПП

311

1800

Нарахована сума зобов’язань із відрахувань частки прибутку за I кв. 2018 р.

443

671

10000


Також зазначимо, що у додатку ЗП до декларації відображається розрахунок зменшення нарахованої суми податку (показник р. 16 переноситься до р. 16 ЗП декларації).

Зокрема, сума авансового внеску, відображена в р. 16.4, відноситься на зменшення нарахованої суми податку:

  • поточного звітного (податкового) періоду (р. 16.4.1) — у межах нарахованої суми податку на прибуток підприємств за звітний (податковий) період, зменшену на показник р. 16.1;
  • наступного звітного (податкового) періоду (р. 16.4.2) — переноситься до р. 16.3 за звітні (податкові) періоди наступного року.

***

Читайте також: Розрахунок частини чистого прибутку - у роз'ясненні від податківців 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»