• Посилання скопійовано

Я в обліку та звітності виправити арифметичну помилку?

У 2019 р. виявлено помилку в фінзвітності за 2017 рік. Отримано передплату від покупця в сумі 15 000 грн (за 5 шт. за ціною з ПДВ 3 000 грн), складено ПН. У цьому ж місяці відвантажено товар на суму передплати. В обліку відображено 12 000 грн (5 шт. за ціною з ПДВ 2 400 грн.) Як виправити помилку?

У абз. 4 п. 9 Методичних рекомендації №356 зазначено, що виправлення помилок минулих років оформлюється у місяці виявлення помилки бухгалтерською довідкою.

У цій бухдовідці наводиться зміст помилки, сума та кореспонденція рахунків бухобліку, якою виправляється помилка.  У місяці складання бухгалтерської довідки її дані записуються до відповідного регістру бухобліку і Головної книги. 

Оскільки в ситуації, яка розглядається, помилка впливає на розмір дебіторської заборгованості з покупцем, то необхідно перед складанням бухгалтерської довідки провести звірку заборгованості з цим покупцем шляхом складання акту звіряння розрахунків.

У п. 7.1 Положення №879 зазначено, що інвентаризація дебіторської та кредиторської заборгованостей полягає у звірці документів та записів у реєстрах обліку і перевірці обґрунтованості сум, відображених на відповідних рахунках, та оформлюється актом інвентаризації.

Дебіторська і кредиторська заборгованості перевіряються, зокрема, щодо обґрунтованості сум, які обліковуються на рахунках обліку розрахунків з покупцями, замовниками, постачальниками, підрядниками, одержаних і виданих векселів, одержаних позикових коштів, наданих кредитів (позик), з підзвітними особами, депонентами, іншими дебіторами і кредиторами (п. 7.3 Положення №879).

Докладніше про інвентаризацію дебіторської та кредиторської заборгованості, цільового фінансування підприємства ми писали тут та тут.

Згідно з п. 4 П(С)БО 6 виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

Виправлення помилок, які відносяться до попередніх періодів, вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності (п. 5 П(С)БО 6).

Мінфін у листі від 30.12.2009 р. №31-34000-10-10/36311  повідомляє, що використання рахунків класу 6, зокрема рахунку 64 «Розрахунки за податками й платежами» для відображення операцій з виправлення помилок за минулі роки передбачено ч. 7 тексту до рахунку 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» Інструкції №291.

У бухобліку підприємства-виконавця операції з матеріалами, що прийняті для переробки, відображаються так (суми умовні):

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дебет

Кредит

Виправлена арифметична помилка на підставі бухгалтерської довідки та акту звіряння розрахунків

681

44

3000,0

44

643

500,0


Враховуючи, що на підставі п. 44.2 ПКУ для обрахунку об'єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухобліку та фінзвітності щодо доходів, витрат та фінрезультату до оподаткування, то необхідно виправити показники податкової декларації за 2017 р. щодо виявлення заниження об'єкта оподаткування.

Про те, що виправлення помилок, допущених у фінансовій звітності, має здійснюватися з одночасним коригуванням податкової звітності ДФС повідомляє в листі від 21.01.2016 р. №1080/6/99-95-42-03-15. Зокрема, виправлення помилок у податковій звітності здійснюється відповідно до ст. 50 ПКУ.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    Сьогодні 10:102
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416
  • Витрати на розмитнення сировини нерезидента для переробника: що в обліку?
    Підприємство – резидент україни, платник податку на прибуток і ПДВ, надає послуги переробки давальницької сировини для нерезидента. Під час замитнення та розмитнення оплачує послуги з перебування транспортного засобу вагою понад 3,5 т на території зони митного контролю. Як обліковуються такі витрати? Як обліковуються такі витрати при звичайному імпорті?
    12.04.202412
  • Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника
    ТОВ-резидент надає послуги з переробки давальницької сировини нерезиденту. Продукція з переробки доставляється не замовнику, а напряму покупцю цієї продукції. Як відобразити такі витрати в обліку?
    08.04.202424
  • Бухоблік примірника комп’ютерної програми
    Підприємство для кінцевого використання придбало примірник комп’ютерної програми терміном на 1 рік на 1,4 млн грн. Наступного року придбали продовження цієї програми також на 1 рік на 1,4 млн грн. Окрім того, придбали програму, яку встановлено в серверну систему, на 1 рік. Наступного року придбали її продовження. Як обліковувати?
    05.04.202479