• Посилання скопійовано

Поворотна фіндопомога стає безповоротною: які облікові та податкові наслідки?

Підприємство (платник податку на прибуток) надало поворотну фіндопомогу іншому платнику податку на прибуток. Отримувач не буде повертати цю допомогу. Чи можна визнати цю допомогу безповоротною? Як відобразити цю ситуацію в обліку? Що з податком на прибуток?

По-перше, визнати поворотну фінансову допомогу безповоротною можна тільки шляхом укладання додаткової угоди до договору поворотної фіндопомоги або укладання нового договору про безповоротну фіндопомогу, у якому буде зазначено, яку саме заборгованість сторони визнають безповоротною фіндопомогою. Такі угоди можна укласти в будь-який момент, не чекаючи спливу позовної давності.

На дату укладання такої угоди у підприємства-отримувача списується кредиторська заборгованість і виникає дохід - Дт 685 Кт 717. Одночасно підприємство-кредитор списує дебіторську заборгованість та визнає витрати: Дт 949 Кт 377. Субрахунок 944 "Сумнівні та безнадійні борги" в цьому випадку не застосовується, оскільки фактично заборгованість не списується як безнадійна, а переводиться у статус безповоротної фіндопомоги.

Різниці щодо податку на прибуток не виникають незалежно від того, чи коригують підприємства фінрезультат відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, чи ні. Так, відповідно до пп. 140.5.10 ПКУ фінрезультат коригується на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку на прибуток (крім фізосіб), та платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ, крім безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, для яких застосовується положення пп. 140.5.9 ПКУ. У даному випадку обидва підприємства є платниками податку на прибуток, тож ця норма на них не поширюється.

Таким чином, у отримувача виникає дохід, у кредитора – витрати. Обидві сторони не коригують фінрезультат, а отже, податок на прибуток з суми безповоротної фіндопомоги сплачує тільки отримувач.

По-друге, сторони можуть дочекатися спливу позовної давності щодо повернення фінансової допомоги, і провести симетричне списання заборгованості вже на дату спливу такого строку. Наслідки з податку на прибуток будуть аналогічними, але їх  обґрунтування – дещо іншим. На дату спливу позовної давності заборгованість стає безнадійною. Поняття безнадійної заборгованості міститься у пп. 14.1.11 ПКУ. Зокрема, відповідно до пп. «а» пп. 14.1.11 ПКУ - це заборгованість за зобов’язаннями, щодо яких минув строк позовної давності. Сумнівна заборгованість у кредитора списується через резерв сумнівних боргів.

Резерв сумнівних боргів створюють тільки під поточну дебіторську заборгованість, яка одночасно відповідає таким вимогам (п. 7 П(С)БО 10):

  • є фінансовим активом, тобто контрактом, що надає право отримати грошові кошти або інший фінансовий актив від іншого підприємства (п. 4 П(С)БО 13).
  • не придбана підприємством і не призначена для продажу;
  • не вважається безнадійною, а є сумнівною, тобто такою, щодо якої існує невпевненість в її погашенні (п. 4 П(С)БО 10).

Нарахування резерву відображається записом - Дт 944 Кт 38, списання заборгованості за рахунок резерву – Дт 38 Кт 377, списання заборгованості понад резерв – Дт 944 Кт 377.

У будь-якому разі для цілей оподаткування фінрезультат буде зменшено на суму списаної безнадійної заборгованості, яка відповідає вимогам пп. 14.1.11 ПКУ: фінрезультат збільшується на суму  створеного резерву та зменшується на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів), яка відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ (пп. 139.2.1 та пп. 139.2.2 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202435
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410