• Посилання скопійовано

Передоплата за договором оренди: як відобразити в обліку?

Підприємство у травні сплатило за договором оренди за червень та грудень. Чи визнаються сплачені кошти за грудень витратами майбутніх періодів? Як відображати витрати, за якими контрагент надає первинні документи із запізненням?

Передоплата

Відповідно до п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи.

Своєю чергою, згідно з п. 2.36 Методрекомендацій №433 у статті «Витрати майбутніх періодів» відображаються витрати, які мали місце протягом поточного або попередніх звітних періодів, але належать до наступних звітних періодів.

Відповідно до витрат майбутніх періодів відносяться витрати, які:

  • понесені у звітному періоді (є оплата та документальне підтвердження здійснення витрат);
  • належать до майбутніх періодів. Доходи, пов’язані з такими витратами, виникнуть у наступних періодах, або сплата таких платежів пов’язана з майбутніми періодами.

Зважаючи на те, що акт наданих послуг оренди буде складено лише за результатами грудня, відповідно наразі підприємство має лише передоплату за грудень, то такі витрати не можуть бути визнані понесеними і обліковуватися за статтею «Витрати майбутніх періодів».

Така сплачена сума є передоплатою. Для відображення передоплати в плані рахунків передбачено субрахунок 371 «Розрахунки за виданими авансами».

 

Первинні документи із запізненням

Згідно з ч. 5 ст. 9 Закону про бухоблік, господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, у якому вони були здійснені.

Витрати (тобто госпоперація) згідно з п. 7 П(С)БО 16 визнаються або в періоді отримання доходу, для отримання якого вони здійснені, або в періоді їх фактичного понесення, якщо витрати неможливо прямо пов'язати з доходом.

З цього випливає, що витрати, щодо яких на момент складання фінансової звітності не отримано первинних документів від контрагентів, все одно мають бути відображені за правилами п. 7 П(С)БО 16 або в одному періоді з періодом одержання пов'язаних із ними доходів, або в періоді їх фактичного понесення, а не в періоді отримання документів.

На підтримку такого підходу висловлювався і Мінфін у листі від 22.04.2016 р. №31-11410-06-5/11705, у якому зазначається, що визнання витрат у бухобліку та їх відображення у фінзвітності не залежать від періоду отримання первинних документів від контрагентів.

Достатнім до моменту отримання первинних документів від контрагента є застосування первинних документів, створених підприємством самостійно у довільній формі з дотриманням вимог щодо обов'язкових реквізитів первинного документа. Зазначаючи про такий первинний документ, фахівці Мінфіну згадують бухгалтерську довідку.

Таким чином, навіть за умови відсутності первинних документів, та за умови, що послуги з оренди було надано, підприємство може визнати витрати у сумі достовірної оцінки на підставі бухгалтерської довідки. Зважаючи на те, що підприємство достовірно знає про розмір оренди за місяць, за який документи отримуються із запізненням, визнавати витрати підприємство може без створення резерву.

На підставі складеної бухгалтерської довідки кредитуємо звичайні рахунки обліку зобов'язань та за потреби визнаємо витрати (Дт 20, 26, 28, 23, 91-94 Кт 631).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202415
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202428
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202414
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202427