• Посилання скопійовано

Як списати безнадійну заборгованість при поетапній оплаті?

Підприємство отримало поворотну фінансову допомогу. Згідно з договором повернення оплата проводиться в два етапи: до 01.12.2015 р. - 50% суми, до 01.12.2016 р. – ще 50%. Чи можна списати лише неповернуту суму згідно з першим етапом розрахунків? Чи треба списувати всю суму у зв'язку із закінченням строку давності договору?

Як зазначає ВГСУ у Постанові № 10 (див. пункт 4.2 постанови), у зобов'язальних правовідносинах, у яких визначено строк виконання зобов'язання, перебіг позовної давності починається з дня, наступного за останнім днем, у який відповідне зобов'язання мало бути виконане. 

Якщо договором чи іншим правочином визначено різні строки виконання окремих зобов'язань, що з нього виникають (наприклад, у зв'язку з поетапним виконанням робіт або з розстроченням оплати), позовна давність обчислюється окремо щодо кожного з таких строків. Позовна давність за позовами, пов'язаними з простроченням почасових платежів (проценти за користування кредитом, орендна плата тощо), обчислюється окремо за кожним простроченим платежем. 

За зобов'язаннями, строк виконання яких не визначений або визначений моментом вимоги, перебіг позовної давності починається від дня, коли у кредитора виникає право пред'явити вимогу про виконання зобов'язання (абз. 2 ч. 5 ст. 261 ЦКУ), тобто після закінчення: або передбаченого частиною 2 ст. 530 ЦКУ семиденного строку від дня пред'явлення вимоги; або передбаченого іншим актом цивільного законодавства чи договором іншого пільгового строку, в який боржник має виконати зобов'язання. Виняток з цього правила становлять випадки, коли із закону або з договору випливає обов'язок негайного виконання зобов'язання. У такому разі перебіг позовної давності починається від дня пред'явлення вимоги кредитором.

Отже, в даному випадку перебіг строку позовної давності слід розраховувати окремо для кожного з двох платежів. Відповідно, у грудні 2018 р. слід списати та включити до доходу тільки ту частину заборгованості, строк погашення якої настав 01.12.2015 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»