• Посилання скопійовано

Частина будівлі здається в оренду: як обліковувати доходи та витрати?

Частина будівлі – це офіс підприємства, а решта площі здається в оренду. Як обліковувати доходи від оренди приміщень та компенсацію вартості комунальних послуг, а також витрати на утримання офісних та орендованих приміщень?

Перш за все потрібно розподілити площу будівлі, яка використовується для адміністративних потреб (офіс), та для надання в оренду. Аналогічно слід розподілити й всі витрати на утримання будівлі – пропорційно площі приміщень або за лічильниками, якщо встановлено окремі лічильники в офісі та в орендованій частині будівлі. За умовами запитання це вже зроблено, тож надалі розповімо про бухоблік вже розподілених витрат.

Усі витрати на утримання офісних приміщень списуються безпосередньо до складу адмінвитрат на підставі п. 18 П(С)БО 16:

  • Дт 92 Кт 13 – амортизація офісних приміщень пропорційно площі, а також амортизація інших основних засобів, що використовуються в офісі;
  • Дт 92 Кт 631 – списання вартості комунальних послуг, що припадають на офісні приміщення (пропорційно площі, потужності електроприладів тощо, або за даними лічильників), послуг охорони та інших робіт і послуг сторонніх організацій;
  • Дт 92 Кт 13, 20, 22, 66, 65, 63 – списання витрат на ремонт офісних приміщень тощо.

Немає необхідності проводити їх через рахунок 23, достатньо напряму списати всі витрати на офісні приміщення на рахунок 92. Проте, якщо підприємство спочатку накопичує всі витрати на рахунку 23, а потім розподіляє їх за призначенням – це не буде помилкою. Вибір схеми обліку залежить від її зручності для підприємства.

Витрати на утримання орендованих приміщень слід розглядати як собівартість «послуги» з надання приміщення в оренду. Усі витрати на утримання орендованого приміщення доцільно списувати на рахунок 23:

  • Дт 23 Кт 13 – амортизація орендованих приміщень пропорційно площі, а також амортизація інших основних засобів, що використовуються для орендних операцій;
  • Дт 23 Кт 631 – списання вартості комунальних послуг, що припадають на орендовані приміщення (пропорційно площі або за даними лічильників), послуг охорони та інших робіт і послуг сторонніх організацій;
  • Дт 23 Кт 13, 20, 22, 66, 65, 63 – списання витрат на ремонт орендованих приміщень тощо.
  • Наприкінці місяця витрати на орендовані приміщення списуються до складу собівартості послуг з оренди: Дт 903 Кт 23 або Дт 949 Кт 23 (більш докладно про вибір між субрахунком 903 або 949  – далі).

Доходи від оренди приміщень (в тому числі і компенсацію комунальних послуг) можна обліковувати на субрахунку 703, якщо вони становлять суттєву частку у загальній сумі доходів підприємства та надання приміщень в оренду є головним або одним з головних видів діяльності підприємства, або на субрахунку 713, якщо надання приміщень в оренду є допоміжним видом діяльності підприємства. Відповідно до Інструкції №291 на субрахунку 713 «Дохід від операційної оренди активів» узагальнюється інформація про доходи від оренди (крім фінансової) майна, якщо ця діяльність не є предметом (метою) створення підприємства.

Доходи від оренди та компенсацію комунальних послуг слід обліковувати на одному дохідному рахунку. Немає необхідності окремо обліковувати суми отриманої компенсації вартості комунальних послуг, адже по суті це є дохід від оренди приміщень. Про те, що відшкодування комунальних послуг в межах договору оренди є складовою орендної плати, ми зазначали тут>> 

Отже, щодо обліку доходів від здавання приміщень в оренду є два ключові моменти:

1) Орендна плата та компенсація вартості комунальних послуг розглядається як один вид доходу – дохід від оренди приміщень;

2) Рахунок обліку доходів від оренди – 703 або 713 – обирається в залежності від того, чи є оренда основним видом діяльності підприємства, чи допоміжним. 

Відповідно від обраного рахунку доходів обирається рахунок обліку витрат:

  • Якщо доходи від оренди обліковуються на субрахунку 703, то собівартість утримання орендованих приміщень – на субрахунку 903 (тобто доходи від надання послуг співставляються з собівартістю цих послуг);
  • Якщо доходи від оренди обліковуються на субрахунку 713, то собівартість утримання орендованих приміщень – на субрахунку 949 (тобто інші операційні доходи співставляються з іншими операційними витратами).

Витрати на утримання приміщень, які простоюють і тимчасово не надаються в оренду, обліковуються на субрахунку 949.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    Сьогодні 12:227
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:1012
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202430
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 780
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202422