• Посилання скопійовано

Придбання квартири для проживання працівників у відрядженні: як облікувати?

Підприємство (платник податку на прибуток, неплатник ПДВ) придбаває житлову квартиру, яка буде використовуватися для проживання працівників у відрядженні. Як таке придбання відображається в бухобліку? Чи потрібно повідомляти ДФС? До яких податкових наслідків призведе таке придбання?

Облік придбаної нерухомості 

В бухобліку квартира відноситься до необоротних активів підприємства (основних засобів) групи «Будинки та споруди».

Придбання квартири в бухобліку відображається бухгалтерським записом за Дт субрахунка 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» та Кт субрахунка 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками».

Далі перед початком використання такого майна, воно вводиться в експлуатацію (складається Акт введення в експлуатацію основних засобів), при цьому в бухобліку здійснюється запис: Дт 103 «Будинки та споруди» Кт 152.

Оскільки квартира використовується для проживання відряджених працівників, то амортизаційні нарахування, а також інші витрати, які пов’язані з утриманням таких основних засобів, доцільно обліковувати на рахунку 92. Зокрема, нарахування амортизації в бухобліку відображається бухгалтерським записом Дт 92 «Адміністративні витрати» Кт 131 «Знос основних засобів».

 

Податкові різниці

Термін «невиробничі основні засоби» означає основні засоби, які не використовуються в госпдіяльності платника податку. Тому простій такої квартири не є її використанням у негосподарській діяльності. Тому податкові різниці, пов’язані із негосподарськими основними засобами, в даному випадку не застосовуються.

Проте у підприємства виникнуть податкові різниці, які пов’язані з основними засобами, та визначені п. 138.1 та 138.2 ПКУ:

  • фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму нарахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;
  • фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму розрахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ.

 

Повідомлення за ф. №20-ОПП

Після придбання квартири (переходу права власності до підприємства) таке підприємство подає повідомлення за ф. №20-ОПП протягом 10 робочих днів після придбання за основним місцем обліку такої юрособи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»