• Посилання скопійовано

Передача майна за договором про спільну діяльність: як облікувати?

Як відобразити в обліку передачу обладнання для здійснення спільної діяльності та передачу права використання такого майна? Як відображаються та оподатковуються результати від спільної діяльності?

Відповідно до п. 19 П(С)БО 12 кожен учасник такої спільної діяльності відображає на окремих рахунках бухобліку й у фінзвітності:

  • активи, задіяні у спільній діяльності, які він контролює, або свою частку у спільно контрольованих активах;
  • зобов'язання, які він бере для ведення спільної діяльності;
  • свою частку в будь-яких зобов'язаннях, взятих разом з іншими учасниками щодо цієї діяльності;
  • дохід або витрати, набуті у процесі спільної діяльності.

При цьому, активи, задіяні у спільній діяльності без створення юрособи, не відображаються фінансовими інвестиціями учасників такої діяльності.

Отже, якщо підприємство лише надає право використання майна, то немає потреби вести окремий облік такого майна. Таке майно продовжує обліковуватися на балансі підприємства з відповідною його амортизацією за загальними правилами.

У бухобліку учасників розрахунки за СД відображаються на субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами», проте, якщо СД провадитиметься тривалий період, то для її обліку може бути застосований субрахунок 183 «Інша дебіторська заборгованість».

Для виділення в обліку таких внесків доцільно застосовувати окремі субрахунки (наприклад, з позначкою «СД»).

Якщо матеріальні активи передаються як внесок, то вони обліковуються у СД-обліку. В обліку кожного учасника відображаються взяті ним зобов'язання за договором та здійснені внески.

Якщо об’єкт основних засобів, який планується передати для СД, було введено в експлуатацію, то його в першу чергу необхідно перевести до групи вибуття такими записами: Дт 13 Кт 10 та Дт 286 Кт 10.

Безпосередньо передача майна за договором СД розглядається як його продаж, відповідно в бухобліку за операцією з такої передачі відображаються такі бухгалтерські записи: Дт 377 (або 183) Кт 712 на вартість такого об’єкту. При цьому собівартість такого майна списується на витрати записом Дт 943 Кт 286.

На підставі даних окремого бухобліку та звіту про фінрезультати оператора спільної діяльності частка кожного учасника у спільних доходах відображається на рахунку 719 «Інші операційні доходи», частка в спільних витратах — на рахунку 949 «Інші операційні витрати». Тобто доходи та витрати за СД відображаються в обліку кожного учасника пропорційно до внесеного розміру його частки.

Зокрема, частка спільних доходів за результатами спільної діяльності відображається записом Дт 377 (або 183) Кт 719 «Інші операційні доходи», а витрати -  записом Дт 949 «Інші операційні витрати» Кт 377 (або 183).

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Зважаючи на це, доходи та витрати від спільної діяльності у відповідній частці враховуються при розрахунку фінрезультату до оподаткування окремо у кожного з учасників.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416
  • Витрати на розмитнення сировини нерезидента для переробника: що в обліку?
    Підприємство – резидент україни, платник податку на прибуток і ПДВ, надає послуги переробки давальницької сировини для нерезидента. Під час замитнення та розмитнення оплачує послуги з перебування транспортного засобу вагою понад 3,5 т на території зони митного контролю. Як обліковуються такі витрати? Як обліковуються такі витрати при звичайному імпорті?
    12.04.202412
  • Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника
    ТОВ-резидент надає послуги з переробки давальницької сировини нерезиденту. Продукція з переробки доставляється не замовнику, а напряму покупцю цієї продукції. Як відобразити такі витрати в обліку?
    08.04.202424
  • Бухоблік примірника комп’ютерної програми
    Підприємство для кінцевого використання придбало примірник комп’ютерної програми терміном на 1 рік на 1,4 млн грн. Наступного року придбали продовження цієї програми також на 1 рік на 1,4 млн грн. Окрім того, придбали програму, яку встановлено в серверну систему, на 1 рік. Наступного року придбали її продовження. Як обліковувати?
    05.04.202479
  • Бухгалтерський облік права на використання баз даних
    Підприємство придбало право на використання баз даних строком на 12 місяців. Як відобразити дану операцію в обліку?
    05.04.2024560