• Посилання скопійовано

Імпортовані товари не розмитнені та знаходяться на складі тимчасового зберігання. Як їх облікувати?

Як облікувати імпортовані товари, які не розмитнені та знаходяться на складі тимчасового зберігання, якщо за договором постачання датою поставки товару вважається дата відбитку штемпеля митних органів України на ТТН після прибуття товару до пункту призначення?

Запитання: Як облікувати імпортовані товари, які не розмитнені та знаходяться за договором з митницею на складі тимчасового зберігання, якщо за договором з постачання датою поставки товару вважається дата відбитку штемпеля митних органів України на ТТН після прибуття товару до пункту призначення (м. Дрогобич (Україна)? Як відобразити витрати на транспортування товарів, що не розмитнені?

 

Відповідь:

Відповідно до ч. 1 ст. 437 МКУ склад тимчасового зберігання – це відповідним чином облаштовані приміщення та/або криті чи відкриті майданчики, резервуари, холодильні чи морозильні камери, призначені для тимчасового зберігання товарів під митним контролем до поміщення їх у митний режим.

При цьому взаємовідносини утримувача складу тимчасового зберігання відкритого типу з особами, які розміщують товари на цьому складі, визначаються відповідним договором (ч. 1 ст. 438 МКУ).

Документи, що подаються до митного органу для розміщення товарів на СТЗ, наведені у п. 7.1 Положення про склади тимчасового зберігання, затвердженого наказом Мінфіну від 28.05.2012 р. №613.

Прийняте посадовою особою митного органу рішення про розміщення товарів на СТЗ засвідчується відбитком штампу «Під митним контролем» посадової особи митного органу, який проставляється на:

  • єдиному уніфікованому документі на розміщення та тимчасове зберігання товарів, що містить опис цих товарів, на підставі товаротранспортних документів відповідно до ст. 202 МКУ за формою, наведеною у додатку 5 Положення №613 (ЄУД) – у разі розміщення товарів на СТЗ, що розташовані на митній території України, крім розташованих на територіях портів та аеропортів;
  • товаротранспортних документах – у разі розміщення товарів на СТЗ, розташованих на територіях портів та аеропортів.

Тобто, після проставляння штампу «Під митним контролем» право власності на товар переходить до підприємства-імпортера незважаючи на те, що митне оформлення такого товару ще не завершено.

У п. 2.1 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. №2, зазначено, що запаси визнаються активом, зокрема, якщо:

  • підприємству перейшли ризики й вигоди, пов'язані з правом власності або з правом повного господарського відання (оперативного управління) на придбані (отримані) запаси;
  • підприємство здійснює управління та контроль за запасами.

У разі, якщо на момент оприбуткування запасів неможливо правильно визначити їх первісну вартість, вони можуть оцінюватися та відображатися у бухгалтерському обліку за справедливою вартістю з наступним коригуванням до собівартості (абз. 8 п. 9 П(С)БО 9 та п. 2.8 Методичних рекомендацій №2).

Справедлива вартість визначається відповідно до П(С)БО 19 з урахуванням п. 3.1 додатку до цього П(С)БО. Тобто, первісна вартість таких товарів визначається за ціною їх реалізації за вирахуванням витрат на реалізацію та суми надбавки (прибутку), виходячи з надбавки (прибутку) для аналогічних товарів. 

При визначенні справедливої вартості запасів підприємство може використовувати дані про:

  • останню ринкову ціну операцій з відповідними запасами (за умови відсутності суттєвих негативних змін в технологічному, ринковому, економічному або правовому середовищі, у якому діє підприємство);
  • ринкові ціни на подібні активи, скориговані з урахуванням індивідуальних характеристик, особливостей або ступеня незавершеного виробництва, для якого визначається справедлива вартість;
  • додаткові показники, які характеризують рівень цін на запаси.

У ситуації, що розглядається, та виходячи з того, що частина однорідного товару вже розмитнена та оприбуткована за первісною вартістю, яку було визначено відповідно до п. 9 П(С)БО 9, то первісна вартість одиниці товару, переданого на СТЗ, визначається за справедливою вартістю з наступним коригуванням. Тобто, на рівні первісної вартості попередньої партії.

Різниця між справедливою вартістю товарів та сумою, що сплачується згідно з договором постачальнику (продавцю) за інвойсом, відображається у складі іншого додаткового капіталу на однойменному субрахунку 425, також з її наступним коригуванням.

Слід зазначити, що включення транспортно-заготівельних витрат (далі – ТЗВ) до первісної вартості конкретних найменувань, груп, видів запасів при їх оприбуткуванні доцільно здійснювати у разі, якщо можна правильно визначити суми таких витрат, які безпосередньо відносяться до придбаних запасів (п. 5.5 Методичних рекомендацій №2).

Сума ТЗВ, що узагальнюється на окремому субрахунку обліку запасів, щомісячно розподіляється між сумою залишку запасів станом на кінець звітного місяця і сумою запасів, що вибули (використані у виробництві, реалізовані, безоплатно передані тощо) у звітному місяці (абз. 6 п. 9 П(С)БО 9 та п. 5.6 Методичних рекомендацій №2).

Тож у ситуації, що розглядається, вартість транспортування, яка включатиметься до митної вартості товару, не доречно обліковувати на окремому субрахунку 289, оскільки у разі її розподілення збільшиться собівартість попередньої частини партії, що зберігається на складі підприємства імпортера.

На думку автора, транспортні витрати при переході права власності на товар можна включити до їх первісної вартості.

При цьому слід враховувати, що аналітичний облік запасів ведеться у розрізі місць зберігання, матеріально відповідальних осіб та видів запасів (п. 5.3 Методичних рекомендацій №2).

Тому, одночасно з оприбуткуванням частини не розмитнених товарів, які розміщенні на СТЗ, необхідно відобразити в обліку передання цих товарів на відповідальне зберігання на окремому субрахунку обліку товарів, наприклад, на додатковому субрахунку 287 «Товари, передані на відповідальне зберігання».

 

Приклад: 

  • Ціна одиниці товару за інвойсом – 3000 грн;
  • Первісна вартість одиниці товару, частину якого було попередньо розмитнено – 4000 грн;
  • Вартість перевезення, частина якого припадає на одиницю товару, переданого на СТЗ на відповідальне зберігання – 300 грн;
  • Кількість товару – 20 одиниць.

У бухобліку операції з оприбуткування нерозмитненого товару та передання його на СТЗ відображаються так (цифри умовні):

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дебет

Кредит

Оприбутковано частину нерозмитненого товару за справедливою вартістю (4000 х 20)

281

281

281

632

631

425

60000

6000

14000

Одночасно відображено його передання на СТЗ

287

281

80000

Сплачено аванс митним органом для поміщення товару зі СТЗ у митний режим імпорту

377

311

27000

Оформлено митну декларацію

 

 

 

Нараховане мито 15% (60000 + 6000) х 15%

425

377

9900

Нараховане митні та інші платежі (умовно)

425

377

1100

Нараховане ПДВ 20% (60000 + 6000 + 9900 + 1100) х 20%

641

377

15400

Оприбутковано товар, повернений з відповідального зберігання

281

287

80000

Відображено наступне коригування справедливої вартості до собівартості запасів (14000 - (9900 + 1100))

425

281

3000

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.20248
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202457
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202430
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202439
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202441