• Посилання скопійовано

Цільове фінансування капітальних інвестицій: як відобразити в обліку?

Як відображати в бухбліку цільове фінансування капітальних інвестицій? Коли визнавати дохід?

Відповідно до Інструкції №291 за кредитом рахунку 48 "Цільове фінансування і цільові надходження" відображаються кошти цільового призначення, для фінансування певних заходів, за дебетом - використані суми за певними напрямками, визнання їх доходом, а також повернення невикористаних сум.

Таким чином, надходження коштів цільового призначення відображається записом Дт 311 Кт 48. А ось відповідне придбання основних засобів, для яких таке цільове фінансування призначалося, як раз і є використанням таких сум. Відповідно, при придбані ОЗ  сума коштів цільового фінансування повинна бути списана з рахунку 48. А оскільки дохід від придбання ОЗ за кошти цільового фінансування визнається лише в розмірі нарахованої амортизації, то відповідно при введенні в експлуатацію ОЗ кошти з рахунку №48 списуються на рахунок 69 записом Дт 69 Кт 48 – дохід в цей момент ще не визнається, оскільки амортизація ще не почала нараховуватися, але суму фінансування списати треба.

Рахунок 69 "Доходи майбутніх періодів" призначено для узагальнення інформації щодо одержаних доходів у звітному періоді, які підлягають включенню до доходів у майбутніх звітних періодах – в даному випадку у періодах нарахування амортизації.

Таким чином, відносячи на рахунок 69 суму цільового фінансування ОЗ під час його введення в експлуатацію,  підприємство ще не визнає ніякого доходу. Нарахування доходу на суму нарахованої амортизації здійснюється проведенням Дт 69 Кт 745 "Дохід від безкоштовно отриманих активів" - з початком нарахування амортизації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»