• Посилання скопійовано

Продаж непридатних до використання МШП та МНМА: відображання в обліку

ТОВ (платник податку на прибуток та ПДВ) має непридатні для використання МШП та МНМА, які віднесені на витрати при передачі в використання 100% та обліковуються тільки на позабалансовому обліку «Малоцінні активи в експлуатації». Контрагент пропонує викупити це обладнання ціною в 1 грн за одиницю. Як обліковувати переведення обладнання до непридатних для використання та його подальший продаж?

Облік МШП та МНМА у даному випадку буде різним.

Малоцінні та швидкозношувані предмети (далі — МШП) — це запаси, які не відразу споживаються (при виробництві чи з іншою метою) та використовуються протягом не більш ніж одного року (або нормального операційного циклу, якщо він довший за рік). Відповідно, якщо придбаваються запаси, які утримуються підприємством не з метою подальшого продажу та використання яких є довготривалим, то в бухобліку вони зараховуються на баланс як МШП. Отже, інструменти, господарський інвентар, спеціальне обладнання, як правило, належать до МШП.

Обліковують  МШП на рахунку 22 «Малоцінні і швидкозношувані предмети» (див. Інструкцію №291 та п. 6 П(С)БО 9).

При придбанні МШП здійснюються запис: Дт 22 Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками». 

Під час видачі МШП працівникам підприємства для їх застосування за виробничим призначенням їхня вартість списується з рахунку 22 на витрати за первісною вартістю в момент передання в експлуатацію згідно з п. 23 П(С)БО 9. Але це не означає, що облік таких предметів більше не ведеться. За місцями експлуатації та відповідними особами, яким такі предмети передано, відбувається оперативний кількісний облік упродовж строку їх фактичного використання.

Коли МШП передають у користування, у витратах їх вартість відображають залежно від напряму використання (адмінвитрати, витрати на збут, собівартість, інші витрати) кореспонденцією Дт 23 «Виробництво» Кт 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності», 97 «Інші витрати».

Таким чином, на дату прийняття рішення про продаж раніше списаних МШП вони вже не визнаються активами та не обліковуються на балансі. Але не можна продати активи, яких немає в обліку, тому такі МШП слід оприбуткувати та зарахувати на баланс, якщо підприємство має намір їх продати і отримати дохід від їх продажу. Це можна зробити шляхом проведення інвентаризації таких МШП. За результатами інвентаризації зношені МШП зараховуються на баланс за їхньою справедливою вартістю (з урахуванням їх фізичного та морального зношення). При цьому здійснюється запис Дт 209 Кт 718, оскільки це вже не МШП, а інші ТМЦ, призначені для продажу.

Далі такі ТМЦ передаються покупцю (Дт 361 Кт 712, Дт 712 Кт 641 – на суму ПДВ) і списуються з балансу: Дт 943 Кт 209. Виручка від продажу ТМЦ: Дт 30, 31 Кт 361.

Як варіант, непотрібні МШП після закінчення строку їх фактичного використання можна просто списати в оперативному кількісному обліку за місцями експлуатації та відповідними особами, яким такі предмети було передано.

База оподаткування ПДВ в даному випадку буде дорівнювати договірній вартості продажу таких МШП, але не нижче звичайних цін на такі активи – п. 188.1 ПКУ.  Правило «база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг» - в даному випадку не працює, оскільки МШП вже були використані, списані, втратили свою первісну вартість та були оприбутковані за справедливою вартістю.

Малоцінні необоротні матеріальні активи  (далі МНМА)  — це один з видів інших необоротних матеріальних активів. У п. 5 П(С)БО 7  передбачено: «Підприємства можуть установлювати вартісні ознаки предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів». Це означає, що вартісну межу МНМА підприємство визначає самостійно виключно на свій розсуд.

Відповідно,  критерії визнання МНМА — це:

— використання активу більше року або операційного циклу, якщо він довший за рік. У іншому випадку такі активи слід визнати у складі запасів як малоцінні та швидкозношувані предмети;

— встановлення підприємством вартісної ознаки. Величину вартісного критерію належності матеріального активу до МНМА слід всатановити в наказі про облікову політику підприємства або в окремому наказі. 

Для обліку та узагальнення інформації про наявність та рух МНМА призначено субрахунок 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи». Але на цьому субрахунку МНМА відображаються лише після введення в експлуатацію. До цього витрати на їх створення (придбання) відображаються на субрахунку 153 «Придбання (створення) інших необоротних активів».

Введення в експлуатацію МНМА відображається записом: Дт 112 Кт 153, нарахування зносу в розмірі 100% або 50% (в залежності від обраного методу згідно з п. 27 П(С)БО 7) – записом Дт 23, 91, 92, 93, 94 Кт 132. Як бачимо, МНМА залишаються на балансі на рахунку 112, але їх залишкова вартість може дорівнювати або нулю, або 50% - в залежності від обраного методу амортизації. У даному випадку залишкова вартість МНМА дорівнює нулю.

База оподаткування ПДВ в цьому випадку буде дорівнювати договірній вартості продажу МНМА, але не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку – п. 188.1 ПКУ. За умови застосування 100%-ї амортизації залишкова  вартість МНМА дорівнює нулю,  тож база оподаткування ПДВ визначається за договірною вартістю

 

Облік продажу МНМА

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Д-т

К-т

Переведено МНМА до товарів у зв'язку із рішенням про їх продаж – списання зносу та залишкової вартості.

132
286*

112
112*

Отримано передоплату за МНМА

311

681

Відображено ПЗ з ПДВ

643

641

Відвантажено МНМА покупцю

361

712

712

643

943

286*

Зарахування заборгованості

681

361

Визнано фінансові результати

712

791

791

943

* На субрахунках 112 і 286 ведеться кількісний та підсумований облік. У цьому разі робиться проведення в аналітичному обліку за цими рахунками у кількості 1 шт. на суму 0,00 грн. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:0581
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    Сьогодні 11:0628
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202420
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202432
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410