• Посилання скопійовано

Відображення в обліку операцій за договором позики, якщо собівартість товару більша за договірну ціну позики

Підприємство отримало матеріали за договором позики. Товар було використано в госпдіяльності. Для повернення було придбано аналогічний товар, собівартість якого вища за договірну ціну позики. Як відобразити таку різницю у вартості? Як нараховуються ПЗ з ПДВ в такому випадку?

Бухоблік

Перш за все варто зауважити, що як при отримані, так і при поверненні товару, що позичається, ані дохід, ані витрати не виникають. У бухобліку отримання матеріалів у позику відображається проведенням Дт 201 Кт 685. Сума отриманого ПК відповідно відображається проведенням Дт 641 Кт 685. 

Повернення аналогічного товару здійснюється за ціною, що вказана в договорі позики і в бухобліку відображається проведенням Дт 685 Кт 201.

Якщо собівартість товару, що повертається більша за таку договірну ціну, то різниця списується на витрати на рахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності». У бухобліку така операція відображається проведенням Дт 949 Кт 201.

 

ПДВ

Об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів, робіт, послуг.

Згідно зі ст. 1046 ЦКУ за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

У свою чергу, постачання товарів – це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ).

Таким чином, як операція передачі сировини в позику, так і операція її повернення, є об’єктом оподаткування ПДВ.

При цьому в обох випадках база оподаткування ПДВ визначається за п. 188.1 ПКУ – за договірною вартістю.

Однак, у п. 188.1 ПКУ зазначено, що база оподаткування операцій з постачання товарів не може бути нижче ціни придбання таких товарів. Отже, якщо позикоодержувач повертає аналогічний товар, ціна придбання якого вища за договірну ціну товару, що було взято в позику, то у нього виникає необхідність донарахування ПЗ на відповідну різницю між вартістю придбання та договірною вартістю позики такого товару.

Сума таких донарахованих зобов’язань списується на витрати записом Дт 949 Кт 641.

При цьому, на таку суму перевищення складається податкова накладна, яка має певні особливості (див. Порядок №1307):

  • у рядках такої податкової накладної, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані;
  • у верхній лівій частині має бути позначка «Х» та тип причини невидачі покупцю15;
  • графа 3 «Номенклатура товарів/послуг постачальника (продавця)» заповнюється словами «перевищення ціни придбання над фактичною ціною постачання товарів/послуг, указаних у ПН № __».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»