• Посилання скопійовано

Ліцензія та акциз при продажу склоомивачів, рідин для розпалювання

Чи повинно підприємство отримувати ліцензію та реєструвати акцизний склад, якщо планує займатися продажем рідини для розпалювання та склоомивачей, які тільки перефасовує з бочок, які купує оптом, в баночки, та продає оптом?

Акцизний податок

Відповідно до п. 215.1 ПКУ до підакцизних товарів належать:

  • спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння);
  • тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;
  • ф
  • рідини, що використовуються в електронних сигаретах;
  • пальне, у тому числі товари (продукція), що використовуються як пальне для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, з двигунами внутрішнього згоряння з кривошипно-шатунним механізмом та коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені у підпункті 215.3.4 пункту 215.3 цієї статті (крім газу природного у газоподібному стані за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТ ЗЕД);
  • автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб i більше, транспортні засоби для перевезення вантажів;
  • електрична енергія.

Рідини для розпалювання, склоомивачі не відносяться до жодної з наведених категорій підакцизних товарів. Вони не є ані спиртом етиловим, ані алкогольними напоями, ані пальним для заправки двигунів, ані легковими автомобілями чи електричною енергією.

Якщо зазначені рідини не є підакцизними товарами, то і немає підстав реєструвати акцизний склад, реєструватися платником акцизного податку.

Подібний висновок знаходимо, приміром, в Постанові шостого апеляційного адмінсуду від 29.09.2020 р. у справі № 320/2721/20.

В цьому судовому рішення розглядається ситуація, коли підприємство виготовляло «Засіб для розпалювання вогню» ТУ У 36.6-31826636-010:2011 (код УКТ ЗЕД 3606 90 90 00) та зимовий омивач «Засоби мийні для догляду за транспортними засобами» ТУ У 24.5-31826636-005-2009 (код УКТ ЗЕД 3820 00 00 90).

Податкова вважала, що для виробництва цих виробів підприємство використовує підакцизну продукцію, а тому має зареєструватися платником акцизного податку.

Але суд з’ясував, що зазначена продукція не є підакцизною і для її виробництва не використовується підакцизна продукція.

 

Ліцензування

Законом № 481 встановлено ліцензування виробництва, оптової, роздрібної торгівлі пальним, спиртом етиловим, зберігання пального, спирту етилового тощо.

Відповідно до ст. 1 Закону № 481 термін «пальне» вживається в цьому Законі у значенні, наведеному у ПКУ.

Згідно з пп. 14.1.141-1 ПКУ пальне – це нафтопродукти, скраплений газ, паливо моторне альтернативне, паливо моторне сумішеве, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, інші товари, зазначені у пп. 215.3.4 ПКУ.

Перелік підакцизних товарів, їх коди згідно з УКТ ЗЕД та ставки акцизного податку визначено п. 215.3 ПКУ. Зокрема, перелік підакцизних товарів, віднесених до пального, встановлено пп. 215.3.4 ПКУ.

Причому слід також враховувати, до підакцизних товарів відноситься пальне, у тому числі товари (продукція), що використовуються як пальне для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, з двигунами внутрішнього згоряння з кривошипно-шатунним механізмом та коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені у підпункті 215.3.4 пункту 215.3 цієї статті (крім газу природного у газоподібному стані за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТ ЗЕД).

Засіб для розпалювання вогню не є таким пальним. Адже він призначений не для заправки транспортних засобів, обладнання чи пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння.

Тому ліцензію для виробництва, торгівлі чи зберігання на такий засіб, на наш погляд, отримувати не потрібно.

Те саме стосується склоомивача, який не відноситься до спирту етилового.

Але в будь-якому разі може бути доречним звернутися до податкової і отримати ІПК. Адже, як показує наведене вище судове рішення, подекуди податкова може вважати інакше і справа доходить навіть до суду.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»