• Посилання скопійовано

Визнання доходу при експорті товару

За ЗЕД-договором, перехід права власності на товар відбувається за датіою отримання товару в порту України (за реєстром порту та залізничною накладною), умови поставки DAP, продавець здійснює митне оформлення в країні відправника, а покупець отримувача, товари є поставленими після прийняття терміналом у місці призначення. Коли визнавати дохід?

Визнання доходу.

Згідно з п. 8 НП(С)БО 15 дохід (виручка) від реалізації продукції  (товарів, інших активів) визнається в разі наявності всіх наведених нижче умов:

  1. покупцеві передані ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);
  2. підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);
  3. сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;
  4. є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов'язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Перша умова - це перехід права власності на товар. Цей момент визначається договором.

У розглядуваній ситуації це дата отримання товару в українському порту у місці призначення за даними порту на 8.00 ранку та дати в залізничній накладній.

Причому відповідно до умови поставки DAP продавець відповідає за митне оформлення в країні відправника і за доставку товару у місце призначення.

Тобто, перехід права власності відбувається в момент доставки автомобільним чи з/д транспортом в український порт. Зазначимо, що після цього здійснюється митне оформлення, завантаження на судно і доставка в порт покупця і далі доставка на склад покупця тощо.

Друга умова, вочевидь, виконується в момент передачі підприємством товару сторонньому перевізнику – автомобільному чи з/д.

Третя і четверта умова може бути виконаною вже в момент відвантаження товару зі складу продавця.

Оскільки мають виконуватися всі умови, то дохід визнається на дату виконання останньої умови. В розглядуваній ситуації це дата переходу права власності, яка визначається за даними українського порту на 8.00 ранку та дати в залізничній накладній.

 

ПДВ.

За ставкою ПДВ 0% оподатковуються операції з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту (п. «а» пп. 195.1.1 ПКУ).

Експортер (імпортер) - підприємство, яке на підставі укладених ним безпосередньо або через посередника (комісіонера, агента, консигнатора тощо) зовнішньоекономічних договорів (контрактів) здійснює експорт (імпорт) товарів з переміщенням їх через митний кордон України, незалежно від митного режиму, в який поміщуються такі товари (ч. 1 ст. 12 МКУ).

З цього випливає, що якщо продавець резидент України, платник ПДВ, не вивозить товари у митному режимі експорту (не переміщує їх через митний кордон України), він не може застосовувати ставку 0%, і повинен застосовувати загальну ставку 20%.

Назва відправника/експортера зазначається в графі 2 митної декларації. У розглядуваній ситуації відправником/експортером буде нерезидент. Причому якщо продавець резидент України згідно з договором відповідає за митне оформлення і сплату митних платежів, він буде зазначений у графі 9 «Особа, відповідальна за фінансове врегулювання» митної декларації.

Таким чином, підприємство резидент України буде експортером, якщо саме його буде зазначено в графі 2 митної декларації, що дасть йому змогу застосовувати ставку ПДВ 0% згідно з п. «а» пп. 195.1.1 ПКУ.

 

Також читайте:

Дата визнання доходу при експорті товарів

Продаж товару нерезиденту на території України: оформлення та оподаткування

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»