• Посилання скопійовано

Оподаткування експедитора резидента, якщо перевізник - нерезидент

ТОВ (експедитор), резидент України, здійснює експедиторське обслуговування для замовника - нерезидента. Перевезення (на митну територію України чи з території) за окремим договором здійснює перевізник - нерезидент (індивідуальний підприємець, Білорусь). Які особливості оподаткування?

ПДВ

Щодо транспортно-експедиторських послуг, наданих експедитором резидентом України замовнику - нерезиденту

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платника податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (див. пп. «б» пп. 185.1 ПКУ).

При постачанні транспортно-експедиторських послуг нерезиденту місцем постачання є місце реєстрації отримувача послуг суб’єктом господарювання. Оскільки отримувач є нерезидентом, місце постачання послуг знаходиться за межами митної території України. А тому операції з надання таких послуг нерезиденту не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Те саме зазначено в УПК №610.

 

Щодо послуг перевезення, отриманих експедитором резидентом України від перевізника нерезидента

В УПК №610 читаємо: пп. 186.4 ПКУ визначено, що місцем постачання послуг (у тому числі і послуг з перевезення вантажів) є місце реєстрації постачальника. Тому якщо послуги перевезення надаються перевізником (нерезидентом), що не має постійного представництва на митній території України, то операції з постачання таких послуг не підпадають під об'єкт оподаткування ПДВ (незалежно від того, замовнику-резиденту чи замовнику-нерезиденту надаються такі послуги).

Таким чином, отримані послуги перевезення від перевізника нерезидента не є об’єктом оподаткування ПДВ.

 

Висновок

В ситуації, яку ми розглядаємо, ПДВ не виникає і в податковому обліку ПДВ зазначені операції не відображаються.

 

Оподаткування доходу, який виплачується нерезиденту індивідуальному підприємцю

Особливості оподаткування розглянуті в багатьох консультаціях податкової, наприклад, в ІПК ДФСУ від 18.10.2018 р. №4474/6/99-99-12-02-03-15/ІПК.

Доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів (з урахуванням особливостей, визначених деякими нормами цього розділу для нерезидентів) (пп. 170.10.1 ПКУ).

Тобто, за загальним правилом, з нарахованого нерезиденту фізособі доходу потрібно утримати ПДФО за ставкою 18% і ВЗ за ставкою 1,5%.

Податковим агентом такого нерезидента є юридична особа резидент, яка виплачує доходи (пп. 170.10.3 ПКУ). При цьому в договорі з нерезидентом повинні бути зазначені ставки податку, які застосовуватимуться.

Вид доходу, що виплачується - суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору (пп. 164.2.2 ПКУ). А тому в додатку 4ДФ до Податкового розрахунку такі доходи відображаються з ознакою доходу «102».

Поряд з цим на виплачений нерезидентові дохід потрібно нарахувати ЄСВ за ставкою 22%. Тому що виплата здійснюється фізособі за виконані роботи (надані послуг), які є базою оподаткування ЄСВ (див. п. 1 ч. 1 ст. 4, п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ), причому незалежно від того, кому виплачуються доходи – резиденту чи нерезиденту.

Окрім того, щоб виконати функції податкового агента, у нерезидента фізособи має бути реєстраційний номер облікової картки платника податків. З цією метою нерезидент має звернутися до податкової.

Водночас, відповідно до положень пп. 3.2 ПКУ, якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародного договору.

Таким міжнародним договором між Україною і Республікою Білорусь є Угода, ратифікована Законом №306/94-ВР.

Пунктом 1 ст. 14 цієї Угоди передбачено, що дохід, що його одержує резидент однієї Договірної Держави за професійні послуги чи іншу діяльність незалежного характеру, оподатковується тільки в цій Договірній Державі, за винятком випадків, коли він володіє постійною базою в другій Договірній Державі з метою провадження цієї діяльності.

Послуги перевезення, які надає нерезидент фізособа, цілком вписуються в поняття іншої діяльності незалежного характеру, а відтак, оподатковуватися вони можуть в державі нерезидента, тобто, в Республіці Білорусь.

Але поширюється ця Угода тільки на ПДФО (п. 3 ст. 2 Угоди). І не поширюється на ВЗ і ЄСВ. Тому ВЗ і ЄСВ резиденту доведеться утримувати, нараховувати і сплачувати в будь-якому разі.

Щоб скористатися звільненням від утримання і сплати ПДФО 18%, резидент має отримати від нерезидента довідку, яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України (п. 103.4 ПКУ).

Про особливості отримання, оформлення і використання довідки, ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»