• Посилання скопійовано

ФОП надає послуги ТОВ, в якому є засновником: які ризики?

Чи може ФОП надавати послуги ТОВ (на ІІІ групі ЄП), в якій фізособа, яка зареєстрована таким ФОП, є засновником і періодично отримує прибуток у вигляді дивідендів? Які при цьому можуть бути податкові ризики?

Якихось обмежень і особливостей для цієї ситуації чинне законодавство не містить. І податкових ризиків немає.

Дивимося детальніше, де потрібно дивитися перелік законодавчих обмежень. Обмеження для платників ЄП групи ІІІ наведені в ст. 291 ПКУ.

Зокрема, для групи ІІІ – обсяг річного доходу не повинен перевищувати 1167 розмірів мінзарплати, встановленої на 1 січня відповідного податкового року. Для 2021 року річний граничний обсяг доходу становить 7 002 000 грн (1167 х 6000 грн).

Наступна група обмежень для платників ЄП груп І – ІІІ наведена в пп. 291.5 ПКУ. Наприклад, не можуть бути платниками ЄП фізичні та юридичні особи – нерезиденти (пп. 291.5.7 ПКУ).

 

Щодо ТОВ

Особливості для ТОВ встановлені в першу чергу Законом про ТОВ.

Наприклад, відповідно до п. 1 ч. 5 ст. 40 Закону про ТОВ, член виконавчого органу товариства не може без згоди загальних зборів учасників або наглядової ради товариства, а член наглядової ради товариства - без згоди загальних зборів учасників здійснювати господарську діяльність як ФОП у сфері діяльності товариства.

А також для конкретного ТОВ деталізовані його статутними документами. Тому потрібно дивитися статут, чи немає там, бува, якихось обмежень щодо ситуації, яку ми розглядаємо.

Таким чином, потрібно подивитися обмеження для платників ЄП, встановлені ПКУ, встановлені Законом про ТОВ і статутними документами ТОВ. Якщо для конкретної ситуації обмежень немає, вона є допустимою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»