• Посилання скопійовано

Витрати на зрошення: як облікувати?

Сільгоппідприємство - платник ЄП 4 групи та ПДВ планує провести зрошення земельних ділянок. З цією метою придбаваються труби, дизельні станції тощо. Як їх обліковувати?

Відповідно до п. 4 П(С)БО 7, об'єкт ОЗ - це:

  • закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього; 
  • конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; 
  • відокремлений комплекс конструктивно з'єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс - певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно;  
  • інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством.

З наведеного випливає, що в принципі труби, дизельні станції тощо можуть обліковуватися окремими об’єктами, або ж одним об’єктом – системою зрошення, чи кількома об’єктами тощо. Який з варіантів обліку обрати, залежить від особливостей кожної конкретної ситуації. 

Наприклад, якщо система зрошення збирається і постійно перебуває у зібраному стані, є сенс оприбуткувати її окремим об’єктом. Якщо вона встановлюється стаціонарно, її відображають у групі будинків та споруд на субрахунку 103, як передавальні пристрої. Якщо система зрошення є рухомим об’єктом, її обліковують в групі машин і обладнання на субрахунку 104.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»