• Посилання скопійовано

Як розрахувати відпускні при підсумованому обліку робочого часу?

У розрахунковому періоді з 01.06.2019 по 31.10.2019 рр. працівнику нараховано оклад 4173 грн. по годинах, з 01.11.2019 по 31.05.2020 рр. - оплата праці за годинним тарифом (28,31 грн за годину, обліковий період - рік). Як розрахувати середній заробіток та відпускні з урахуванням підсумованого обліку робочого часу з обліковим періодом - рік?

Відповідно до ст. 61 КЗпП на безперервно діючих підприємствах, в установах і організаціях, а також в окремих виробництвах, цехах, дільницях, відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержана встановлена для даної категорії працівників щоденна або тижнева тривалість робочого часу, допускається запровадження підсумованого обліку робочого часу з таким розрахунком, щоб тривалiсть робочого часу за облiковий перiод не перевищувала нормального числа робочих годин, передбаченого ст. 50 та 51 КЗпП.

При підсумованому обліку робочого часу робота працівників регулюється графіками роботи (змінності), які розробляються роботодавцем і погоджуються з профспілками, а в разі їх відсутності можуть бути передбачені в колективному договорі.

У кінці кожного місяця провадиться нарахування працівникам належної їм заробітної плати згідно з діючими умовами оплати праці: нарахування окладів, доплат і надбавок, в т. ч. за роботу у нічний час, роботу у святкові та неробочі дні тощо, а після закінчення облікового періоду, у випадку наявності надурочних годин, провадиться оплата надурочної роботи.

При цьому у випадку, коли працівник відпрацював усі робочі години, встановлені йому графіком виходу на роботу (графіком змін), то йому мають нараховувати оклад, встановлений йому в трудовому договорі (штатному розписі), провести за необхідності доплату до розміру мінімальної заробітної плати та врахувати, що доплата за нічну роботу розраховується із встановленого працівнику окладу, проте нараховується понад розмір мінімальної заробітної плати. Норма тривалості робочого часу за обліковий період - це  тривалість робочого часу працівника відповідно до графіка його роботи (змінності). Вона розраховується і встановлюється для кожного працівника персонально.

Згідно з п. 2 Порядку №100, обчислення середньої заробітної плати  для   оплати   часу  щорічної  відпустки провадиться виходячи з виплат за останні  12  календарних  місяців роботи,   що   передують  місяцю  надання  відпустки  або  виплати компенсації за невикористані відпустки.

Отже, при розрахунку щорічної відпустки враховуються саме календарні дні розрахункового періоду, а не робочі, як, наприклад, при розрахунку відряджень, а тому ця кількість календарних днів ніяк не залежить від графіку змінності працівника.

Щодо сум, які мають враховуватися при розрахунку середньої зарплати, то відповідно до п. 3 Порядку №100, при обчисленні середньої заробітної плати   включаються:  основна  заробітна  плата, доплати і надбавки  за  надурочну  роботу та роботу в нічний час,  премії тощо.

Отже, щоб розрахувати середню зарплату для відпускних необхідно оклад 4173 х 5 місяців та додати нараховану зарплату за 7 місяців, яка розрахована за годинною ставкою х кількість відпрацьованих годин згідно з графіком змінності працівника протягом листопада 2019 р. –травня 2020 р. Отриманий підсумок нарахованої зарплати необхідно розділити на кількість календарних днів періоду червня 2019 – травня 2020 рр. за мінусом святкових (неробочих) днів, що й становитиме середню зарплату за день. Надалі вона множиться на кількість днів наданої щорічної відпустки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»