• Посилання скопійовано

ФОП з ознакою провадження незалежної діяльності: що з ЄСВ?

ФОП, платник ЄП 3 групи, одночасно здійснює незалежну професійну діяльність (арбітражний керуючий). Яким чином відбувається нарахування ЄСВ? Чи виникає подвійний податок?

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону №2464 особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зокрема, адвокатську діяльність та отримують дохід від цієї діяльності є платниками єдиного внеску.

Водночас платниками єдиного внеску, відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону №2464 є, зокрема, фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування.

При цьому податківці, зокрема в ІПК ДФС від 03.04.2019 р. №1415/Б/99-99-13-02-03-14/ІПК (яку ми коментували тут) зазначали, що особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, зобов’язана визначити базу нарахування ЄСВ та сплатити суму внеску в розмірі не менше мінімального страхового внеску на місяць, незважаючи на те, що він одночасно є платником єдиного внеску фізичною особою – підприємцем, яка обрала спрощену систему оподаткування.

Податківці і раніше наполягали на подвійному оподаткуванні у такому випадку (наприклад тут). Крім того, аналогічне роз’яснення розміщене і у підкатегорії 201.04.02 «ЗІР»:

«Якщо фізичні особи - підприємці (крім фізичних осіб - підприємців, які є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу) одночасно провадять незалежну професійну діяльність, то вони сплачують єдиний внесок у розмірі 22 відс. бази нарахування, визначеної ст. 7 Закону № 2464, як фізичні особи – підприємці (залежно від обраної системи оподаткування) та як особи, які провадять незалежну професійну діяльність, в термін, встановлений абз. 3 частини восьмої ст. 9 Закону № 2464 для зазначених категорій платників.»

В той же час, наявні і судові рішення на користь платників податку щодо оскарження подвійного оподаткування ЄСВ (про це ми писали тут). В подальшому Велика Палата залишила в силі зразкове рішення про скасування подвійного ЄСВ для адвокатів-ФОП.

Однак, згідно Закону № 592-ІХ, з 01.01.2021 року особи, які провадять незалежну професійну діяльність, звільняються від сплати за себе єдиного внеску за умови взяття їх на облік фізичних осіб - підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно як ФОП, платників ЄП, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Отже, вважаємо, що все ж таки законодавче урегулювання питання подвійного оподаткування ЄСВ осіб, що одночасно є ФОП платником ЄП та провадить незалежну професійну діяльність, набирає чинності з 01.01.2021 року. До цього ж, вважаємо, що податківці будуть наполягати на сплаті ЄСВ і як ФОП «спрощенець» і як особа, яка провадить незалежну професійну діяльність. Хоча в судовому порядку такий підхід податківців може бути оскаржений.

А от вже з 01.01.2021 року, за умови провадження одного виду діяльності одночасно як ФОП, платником ЄП, та особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, ЄСВ сплачується лише як ФОП «єдинником».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202425
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20246222
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241901
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202442
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024335