• Посилання скопійовано

П.І.Б. працівника - іноземця у місяці звільнення: виправлення в Звіті з ЄСВ

Як виправити у Звіті з ЄСВ за квітень 2015 р. П.І.П. працівнику - іноземцю? Було зазначено повне П.І.П. згідно з паспортом. Наразі потрібно зняти по батькові відповідно до посвідчення на постійне місце проживання

Запитання: 

Як виправити таблицю 5 та таблицю 6  Звіту з ЄСВ за квітень 2015 року, П.І.Б. працівника - іноземця, який звільнився у квітні 2015 року. На роботу приймали згідно з паспортом Рєспубліки Беларусь, в якому є по батькові (Іванов), та посвідчення на постійне проживання (є лише прізвище та ім’я). Підприємство в Звітах заповнювало повний П.І.Б., тепер потрібно в Звітах зняти по батькові. Додаток 5 виправляється ((перелік таблиць (5), скасована, початкова), Додаток 6 в "скасованій" видає помилку, що заборонено коригувати суму нарахованого ЄСВ до 01.05.2015 р. "Початкова" заборонено вносити суму в полі "Сума нарахованого ЄСВ". Як правильно заповнити Додаток 6 "Скасовуюча" та " Початкова"?

 

Відповідь:

У Реквізиті 10 Таблиці 5 Звіту з ЄСВ та у Реквізиті 12 Таблиці 6 Звіту з ЄСВ «Прізвище, ім’я, по батькові ЗО»: вносяться повністю прізвище, ім`я та по батькові відповідно до україномовної сторінки паспорта застрахованої особи, а для застрахованих осіб із числа іноземців – відповідно до засвідченого у встановленому законодавством України порядку перекладу українською мовою паспортного документа.

Тому, якщо у перекладі українською мовою паспортного документа працівника іноземця зазначено тільки прізвище та ім’я, то потрібно уточнити раніше поданий Звіт з ЄСВ.

Помилка, допущена в ситуації, що розглядається, відноситься до несумових помилок, тому штрафу за виправлення такої помилки не буде. Оскільки допущена помилка в минулому періоді, в частині «Прізвища, ім’я та по батькові» в таблиці 6 Звіту з ЄСВ, та яку Порядком № 435 не передбачено як помилку,  оскільки не вбачає в собі помилку щодо сум нарахованого ЄСВ (сума сплачена до бюджету правильна), тому і штрафи передбачені Законом про ЄСВ не застосовуватимуться. 

Але допущену помилку обов’язково потрібно виправити. Виправлення проводяться у місяці виявлення (наприклад, травень 2020 р. – ставиться у рядку 3 «Звітний місяць» таблиць 5 та 6) такої помилки, але із зазначенням в таблиці того місяця, за який проводиться виправлення (тобто, квітень 2015 р. – реквізит 11 таблиці 6). 

Несумову помилку, яку припустилися в Звіті ЄСВ за квітень 2015 р., виправляємо згідно з Порядком № 435, тобто виправлення відображаємо у чинній на сьогодні формі Звіту з ЄСВ (додаток 4). Також зазначимо, що з 2015 року у Звіті з ЄСВ немає утримань, тому правки потрібно вносити у відповідності до діючої форми. 

У п. 2 розділу V Порядку № 435 передбачено, що у разі виявлення страхувальником у Звіті з ЄСВ після закінчення звітного періоду помилки в реквізитах (крім сум), що стосується застрахованої особи, подаються скасовуючі документи. 

Отже, виправлення у таблиці 6 Звіту з ЄСВ на працівника, у П. І. Б. якого була допущена помилка у місяці звільнення такого працівника, тобто ще у квітні 2015 року, необхідно скласти:

1. звіт з переліком таблиць звіту;

2. таблицю з типом «скасовуюча», яка  міститиме помилкові П.І.Б.;

3. таблицю із зазначенням типу «початкова» з правильними відомостями про застраховану особу. 

Заповнюється ця таблиця лише на працівника, відповідно до якого допущено помилку, всіх працівників відображати не потрібно. «Скасовуючий» тип таблиці 6 Звіту з ЄСВ не може застосовуватися без одночасного подання таблиці 6 з типом «початкова».

Таблиця 5 Звіту з ЄСВ заповнюється аналогічно і за тим же принципом, що і таблиця 6 Звіту з ЄСВ «скасовуюча» та «початкова». «Скасовуючий» тип таблиці 5 Звіту з ЄСВ може застосовуватися без одночасного надання таблиці 5 з типом «початкова».

Звіт, сформований для виправлення помилок за попередні звітні періоди, не повинен містити таблиць 1 - 4 додатка 4 до Порядку № 435. При цьому внесення змін до сум нарахованої заробітної плати або доходу та у зв’язку з цим до нарахованих сум єдиного внеску за звітний місяць при формуванні і поданні скасовуючих документів не допускається.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202427
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20246382
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241901
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202443
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024336