• Посилання скопійовано

Виправлення помилки в Звіті ЄСВ

Як виправити помилку в Звіті ЄСВ в частині недоплати ЄСВ, якщо не дотримано бази нарахування ЄСВ. Які штрафні санкції передбачені за таку помилку?

Ситуація: У січні 2020р. працівнику була нарахована зарплата за січень 2020р. та відпускні за лютий 2020р. Нарахована сума виявилася меншою за розмір мінімальної зарплати. Донарахування ЄСВ до мінімального розміру не зробили. Працівника, якому нараховувались ці виплати звільнили 28 лютого 2020р. з основного місця роботи, а 02 березня 2020р. прийняли як зовнішнього сумісника. Помилку виявили у березні 2020р. Різниця між нарахованими виплатами даному працівнику за січень 2020р. та розміром мінімальної заробітної плати становить 163,44 грн. Як виправити помилку у звіті з ЄСВ, які графи таблиці звіту слід заповнити, який зміст помилки потрібно вказати та коли потрібно сплатити недоплату ЄСВ? Які штрафні санкції передбачені за таку помилку? Чи може підприємство самостійно розрахувати суму штрафу чи це повноваження контролюючого органу?

 

Відповідь:

 

Самостійне виправлення помилки за минулий звітний період у таблиці 6 звіту з ЄСВ за формою додатка 4.

Слід знати, що подання коригуючих звітів у зв’язку з неправильно нарахованими сумами доходу та ЄСВ не передбачено. Це пов’язано з тим, що в пп. 1.6.2 Інструкції № 5 зазначено, якщо нарахування фонду оп­лати праці здійснюють за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, вияв­ленням помилок, то їх відображають у фонді оплати праці того місяця, у яко­му проводять нарахування.

Тож, помилки, які стосуються неправильно зазначеної суми доходу або утриманого ЄСВ, треба виправляти у таблиці 6 додатка 4 в тому звітному періоді, у якому такі помилки були виявлені. При цьому виправлення вносяться окремим рядком.

Так, якщо потрібно збільшити суму ЄСВ, виправляючи помилку самостійно, потрібно заповнити графи:

·         графа10 - код типу нарахувань «2» (самостійне виявлення);

·         графа 11 — місяць і рік, в якому було допущено помилку, що виправляється;

·         графа 17 — сума доходу, яка помилково не була відображена в цій графі;

·         графа 18 — суму доходу, на яку самостійно донараховано ЄСВ;

·         графа 21 — суму донарахованого ЄСВ.

·         графи 22 — 25 заповнюєте у загальному порядку.

Зауважимо, що донарахування сум ЄСВ також відображаються в таблиці 1, у рядках 4, 4.1, 4.3 і це може спричинити застосування штрафних санкцій.

У рядках «Зміст помилки» вказується період, в якому виявлено помилку, та вид виплати, на яку не нараховано ЄСВ. Період сплати донарахованих сум законодавством не передбачено. Але оскільки помилка в сумових показниках виправляється в поточній звітності того місяця, у якому вона була виявлена, тобто після закінчення граничного строку,то варто припустити, що ЄСВ потрібно оплати як найшвидше для того щоб була менша пеня за дні прострочення такої сплати.

Крім цього, що у разі виявлення своєчасно несплачених сум страхових внесків платники ЄСВ зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в розмірі 0,1%, що передбачено ч. 2 та ч. 10ст. 25 Закону № 2464.

Строк давності щодо нарахування ЄСВ. Згідно з ч. 16 ст. 25 Закону № 2464, строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується.

Тобто, орган ДФСУ може донарахувати суми ЄСВ, застосовувати штрафні санкції за порушення порядку нарахування та сплати ЄСВ, стягувати недоїмки та штрафні санкції за весь період існування СГД, починаючи з дати його взяття на облік як платника ЄСВ.

Це також означає, що платник ЄСВ зобов'язаний і має можливість виправити помилки щодо ЄСВ за звітний період будь-якої давності, і за такі допущені і навіть самостійно виправлені помилки він буде нести фінансову відповідальність, передбачену ст. 25 Закону № 2464.

Нарахування штрафів.За донарахування платником своєчасно не нарахованого ЄСВ накладається штраф у розмірі 10 % зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50 % суми донарахованого ЄСВ, згідно п. 3 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464.

 

Розрахунок фінансових санкцій здійснюється на підставі даних інтегрованої картки роботодавця.

ДФС у підкатегорії 301.08 «ЗІР» зазначила, що за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ на платників, які допустили зазначене порушення, накладається штраф. При цьому складається рішення про застосування штрафних санкцій. Розрахунок цієї фінансової санкції здійснюється на підставі даних інформаційної системи органу доходів і зборів.

Рішення про нарахування пені та застосування штрафів, передбачених, зокрема, у п. 2 розділу VІІ Інструкції № 449, за наслідками розгляду акта й інших матеріалів про порушення приймає орган доходів і зборів.

За результатами розгляду акта документальної перевірки рішення про нарахування пені та застосування штрафів приймається протягом 10-ти робочих днів із дня, що настає за днем вручення платнику акта перевірки, а за наявності заперечень платника ЄСВ до акта перевірки — приймається з урахуванням висновку про результати розгляду заперечень до акта перевірки.

Зважаючи на це, нарахування штрафних санкцій у разі несвоєчасно сплачених платником сум ЄСВ здійснюється виключно органом доходів і зборів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202428
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20246572
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241931
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202444
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024339