• Посилання скопійовано

Нарахування ЄСВ на допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами у перехідний період 2018-2019 рр.

Як розрахувати лікарняний лист у зв’язку з вагітністю та пологами з 20.11.2018 р. до 25.03.2019 р.? Зарплата за 2018 рік складає 3723 грн за місяць. З 01.01.2019 р. «мінімалка» складатиме 4173 грн. Як відобразити в звіті з ЄСВ за листопад 2018 р. нарахування? Чи потрібно донараховувати ЄСВ в місяцях, де дохід буде меншим за мінімальну зарплату?

Розрахунок допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами провадиться відповідно до норм Порядку №1266.

Відповідно до п. 25 Порядку №1266, розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата, є 12 календарних місяців перебування у трудових відносинах (з першого до першого числа) за останнім місцем роботи застрахованої особи, що передують місяцю, у якому настав страховий випадок.

Отже, у цьому випадку розрахунковий період: листопад 2011 р. – жовтень 2018 р.

Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований ЄСВ, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин (п. 3 Порядку №1266). 

Тобто, розрахунок середньоденної зарплати можна умовно навести у вигляді формули: 

СрЗф = Дс / Кр, 

де:

  • СрЗф – це середньоденна зарплата, обрахована з фактичних доходів працівника;
  • Дс – сукупний дохід;
  • Кр – кількість днів розрахункового періоду

Відповідно до ч. 1 ст. 25 Закону №1105 допомога по вагітності та пологах надається за період декретної відпустки. Тривалість такої відпустки становить: 

1) до пологів - 70 календарних днів;

2) після пологів - 56 календарних днів (70 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів), починаючи з дня пологів.

Особам, які усиновили новонароджених дітей безпосередньо з пологового будинку, надається відпустка з дня усиновлення тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів - при усиновленні двох і більше дітей). У разі усиновлення дитини (дітей) обома батьками вказана відпустка надається одному з батьків на їх розсуд.

Тож, можемо розрахувати допомогу по вагітності та пологах. Визначимо середньоденну зарплату:

  • 3723 грн *12/365 = 122,40 грн.

Допомога по вагітності та пологах буде у такому розмірі:

  • 122,40 грн * 126 к. дн. = 15422,40 грн.

Докладно про розрахунок та оформлення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами тут>> 

 

Відображення у звіті з ЄСВ

Ставки ЄСВ для допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами в загальному випадку 22%, для осіб з інвалідністю – 8,41%.

Але, зверніть увагу, ЄСВ в цьому випадку нараховується за кожен місяць окремо. 

Порядок нарахування такий:

  • визначається середньоденний розмір допомоги шляхом ділення нарахованої суми такої допомоги на кількість днів, за які вона нарахована;
  • розраховується сума допомоги, що припадає на кожен місяць окремо, шляхом множення середньоденного розміру допомоги на кількість календарних днів кожного місяця, за які вона нарахована;
  •  визначається сума ЄСВ шляхом множення розрахованої суми допомоги за кожен місяць окремо на розмір ЄСВ.

Отже, у звіті з ЄСВ  за листопад 2018 р. відображається допомога у зв’язку з вагітністю та пологами за весь період (з 20.11.2018 р. до 25.03.2019 р.) з розбивкою по місяцях.

Якщо  після розподілу суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами така сума за повний місяць становить менше мінімального розміру заробітної плати, ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зазначена сума, та ставки ЄСВ у розмірі 22%.  

Якщо листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами відкрито у минулому році, а дата його закриття припадає на поточний календарний рік, і періоди перебування на лікарняному у зв’язку з вагітністю та пологами припадають на зміну розміру мінімальної зарплати, а базу нарахування ЄСВ суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами розраховано, виходячи з розміру мінімальної зарплати, що діяв на дату нарахування таких сум, необхідно у місяці, у якому змінено розмір мінімальної зарплати, здійснити донарахування ЄСВ виходячи із зміненого розміру мінімальної зарплати за місяці, за які нараховано суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Тобто, із наданих числових показників зрозуміло, що сума ЄСВ за січень, лютий, березень 2019 р. буде меншою за мінімальну суму ЄСВ, яку треба сплатити.

Отже, слід буде провести доплату ЄСВ до мінімального розміру, який буде встановлено станом на 1 січня 2019 р., і відобразити уже за фактом за кожен місяць з кодом типу нарахувань «13».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241661
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202437
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024305
  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202437
  • Ставка 8,41% до лікарняних за відсутності довідки МСЕК
    Чи потрібно застосовувати ставку ЄСВ 8,41% при нарахуванні електронних лікарняних (нарахування після надання довідки), якщо на час перебування на лікарняних працівник не мав інвалідності і один з лікарняних вже перебував в статусі "готовий до сплати"?
    21.02.20241271