• Посилання скопійовано

Виправлення помилки у разі нарахування працівнику зайвої зарплати

Підприємство у звіті з ЄСВ (таблиця 5 та 6) відобразило неправильну дату прийняття співробітника (замість 17 було зазначено 16). Також працівнику помилково було нараховано зарплату за зайвий день. Як виправити таку помилку?

Виправлення помилки у таблиці 5

За місяць, у якому було допущено помилку, платник податку подає:

  • таблицю 5 із статусом «скасовуюча» - у ній зазначаються дані з рядка, у якому було допущено помилку;
  • таблицю 5 із статусом «додаткова» - у ній зазначаються дані за рядком, у якому було допущено помилку із виправленнями.

До кожної із таблиць необхідно додати титульний аркуш.

Зверніть увагу! У разі, якщо страхувальник подає за один і той ж звітний період таблиці зі статусами «скасовуюча» та «додаткова», вони подаються з окремими титульними аркушами (як два окремих Звіти).

 

Виправлення помилки у таблиці 6

Тут варто розуміти, що в даному випадку має місце два види помилки: сумова та несумова. Не сумовою помилкою у неправильному зазначенні кількості днів перебування у трудових відносинах, а сумовою є відображення завищеної суми нарахування.

Не сумова помилка виправляється аналогічо як і помилка у таблиці 5. Тобто за місяць, у якому було допущено помилку, разом з титульним аркушем подається таблиця 5 із статусом «скасовуюча» з даними щодо особи, за якою було допущено помилку. Разом з цим подається таблиця 5 із позначкою «додаткова» із зазначенням правильних у несумових показниках (кількість днів перебування у трудових відносинах). При цьому суму нарахованої ЗП необхідно вказати без виправлення.

А ось помилка у сумовому показнику підлягає виправленню у поточній звітності. У таблиці 6 додатку 4 за поточний місяць заповнюється рядок з кодом типу нарахувань «3», у ньому зазначається сума, на яку необхідно зменшити раніше відображену суму заробітної плати. При цьому обов'язково зазначається місяць та рік, за який проведено нарахування (реквізит 11).

 

Штрафні санкції

Зважаючи на те, що така помилка не призводить до виникнення недоплати з ЄСВ чи його донарахування, виправлення такої помилки не призводить до нарахування штрафних санкцій.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202422
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20245812
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241851
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202441
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024335