• Посилання скопійовано

Оплата відрядження, якщо водій на вихідних вдома

Водій у відрядженні здійснює перевезення по маршруту: Мілан (Італія) - Харків (Україна). Зупиняється в Тернополі на вихідні дні вдома, а в понеділок продовжує рух по маршруту відрядження. Як оформити перебування водія вдома? Як табелювати і оплачувати ці дні? Чи переривати відрядження, щоб не оплачувати за вихідні дні в подвійному розмірі?

Щодо робочого часу водіїв є окремий нормативний документ — Положення №340.

Положення №340 досить чітко регламентує, що вважається робочим часом, а що — часом відпочинку. I водій так само має право на вихідний день, як і всі інші працівники. Так, згідно з пп. 5.4 Положення №340, тривалість щотижневого відпочинку водія має бути не менше 45 послідовних годин. Це і є вихідні дні такого водія.

Якщо водій зупиняється під час прямування за маршрутом на один чи кілька днів, не перебуваючи при цьому в транспортному засобі, використовує свій час на власний розсуд, — це для нього час відпочинку (пп. 1.5 Положення №340). Тобто це може бути також його вихідний день. У цей вихідний день транспортний засіб може перебувати на паркінгу чи в іншому місці в цей час, а після закінчення вихідних водій може продовжити рух за маршрутом.

Отже, якщо водій, що перебуває у відрядженні, протягом руху за маршрутом зупиняється в якомусь місці, де має вихідний (вихідні), то за ці дні йому нараховуються добові, зарплата за ці дні не платиться (про оплату цих днів у подвійному розмірі мова взагалі не йде), а оскільки в даному випадку, водій на вихідних вдома, то проживання йому не компенсується.

Оскільки це одне відрядження, то видається один наказ.

Таким чином, водій, відряджений у закордонне відрядження, здійснює перевезення по маршруту: Мілан (Італія) - Харків (Україна), який зупиняється в Тернополі на вихідні дні вдома,  є його вихідними днями, за які оплачуються тільки добові без компенсації найму житла, бо це його власне місце проживання. Відрядження переривати не потрібно, це одне відрядження, на яке видається один наказ. Оскільки це просто вихідні дні водія направленого у відрядження, то у табелі має бути літерне позначення «ВД» без зазначення кількості годин. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»