• Посилання скопійовано

Нюанси звільнення працівника-іноземця

На підприємстві постало питання щодо правильності звільнення працівника-іноземця...

Запитання:

07.02.2023 р. останній день дії дозволу на працевлаштування та посвідки на проживання іноземця, який працевлаштований на підприємстві. 25.02.2022 р. він повернувся у Європу та працює там на іншому підприємстві, для підприємства пише заяви на відпустку без збереження зарплати та не збирається повернеться на роботу до закінчення війни. Через це не подовжуємо його дозвіл на працевлаштування та посвідку на проживання. Трудовий договір, який надавався до центру зайнятості, теж закінчується 07 лютого 2023 р., але ще є реальний трудовий договір, який в наявності тільки у нього, де наш екземпляр – невідомо. Реальний трудовий договір іноземець нам надавати відмовляється, тому коли він закінчується, невідомо. Чи можна його звільнити 07.02.2023 р. через закінчення дозволу та посвідки? Якими документами це оформити? Якщо ні, то що можна зробити у даній ситуації? Як вирішити це питання?

 

Відповідь:

Нагадаємо, що КЗпП передбачено, зокрема, що трудові відносини іноземних громадян, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях України, регулюються законодавством держави, в якій здійснено працевлаштування (наймання) працівника, та міжнародними договорами України. 

Тобто трудові відносини з іноземцем, що працевлаштовується в Україні, регулюються українським законодавством, якщо інше не передбачено міжнародними договорами.

Згідно з абз. 2 ч. 4 ст. 3 Закону про зайнятість іноземці, які прибули в Україну для працевлаштування на визначений строк, приймаються працедавцями на роботу лише на підставі дозволу на застосування праці іноземців, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана ВРУ.

Для працевлаштування іноземця роботодавець зобов'язаний отримати дозвіл Державної служби зайнятості. Дозвіл видається на певну посаду та на конкретний строк. Для отримання дозволу роботодавець подає до Державної служби зайнятості заяву встановленого зразка, копію паспорта, фотокартку іноземця та копію проєкту трудового договору.

Строк роботи іноземця обмежений терміном дії дозволу на застосування праці, тож трудовий договір — строковий. 

Отже, укладений письмовий трудовий договір з іноземцем обмежується (не може бути більшим) терміном дії дозволу на застосування праці. Тому реальним трудовим договором є договір, що знаходиться в центрі зайнятості і закінчується останнім днем дії дозволу на працевлаштування (07.02.2023). Відповідно трудовий договір переукладається після продовження дозволу на працевлаштування.

Тож, якщо роботодавець, не планує подовжувати строк дозволу на працевлаштування, він має право звільнити працівника-іноземця за п. 2 ст. 36 КЗпП у зв’язку з закінченням дії трудового договору.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»