• Посилання скопійовано

Волонтери: чи оформляти їх до штату благодійної організації?

У благодійному фонді (неприбуткова організація) є особи, які допомагають розвозити допомогу постраждалим від російської агресії, військовим тощо. Чи повинні ці особи бути офіційно прийняті на роботу до благодійного фонду працівниками, щоб їм видати посвідчення від благодійного фонду? Яка процедура реєстрації волонтером?

Співпраця волонтерів з благодійним фондом: чи потрібно їх офіційно приймати на роботу, щоб видати посвідчення? 

Волонтер - фізична особа, яка добровільно здійснює соціально спрямовану неприбуткову діяльність шляхом надання волонтерської допомоги (ч. 1 ст. 7 Закону №3236).

Організації та установи, які є неприбутковими та внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій можуть на підставі ч. 1 ст. 5 Закону №3236 залучати волонтерів до своєї діяльності.

Зі ст. 1 Закону №3236 випливає, що волонтерська діяльність- це добровільна, соціально спрямована, неприбуткова діяльність, що здійснюється волонтерами шляхом надання волонтерської допомоги. Волонтерська допомога - роботи та послуги, що безоплатно виконуються і надаються волонтерами. 

Тож, якщо люди добровільно беруть участь в роботі благодійної організації на волонтерських засадах, то вони є волонтерами і заробітна плата їм за це не нараховується та не виплачується. Відповідно, робота волонтерів не обмежується в часі, не потребує обліку та не впливає на статус благодійної організації.

Звісно, такі люди можуть працювати у благодійній організації й як наймані працівники, яким потрібно нараховувати зарплату за виконану роботу з дотриманням всіх норм трудового законодавства. Тобто, якщо благодійна організація бажає, щоб такі люди дотримувалися трудового розпорядку, а самі люди бажають отримати робоче місце, знаряддя праці, надані благодійною організацією, гарантований час відпочинку, страховий стаж, оплату праці, лікарняні та відпускні – для цього з ними треба укласти трудовий договір (його форму замінює звичайний наказ про прийняття на роботу). Але тоді займатися волонтерством вони зможуть у вільний від роботи час.

Тож неприбуткова організація, має право залучати до своєї діяльності волонтерів, на підставі:

договору про провадження волонтерської діяльності, укладеного з такою організацією чи установою, або без такого договору (ч. 2 ст. 7 Закону №3236);

видавати волонтерам посвідчення, що засвідчують їх особу та вид волонтерської діяльності в межах організації (ч. 2 ст. 5 Закону № 3236);

відшкодовувати волонтерам витрати, пов’язані з наданням ними волонтерської допомоги, передбачені ст. 11 цього Закону (ч. 2 ст. 5 Закону №3236), а саме:

  • витрати на проїзд (включаючи перевезення багажу) до місця здійснення волонтерської діяльності;
  • витрати на отримання візи;
  • витрати на харчування, коли волонтерська діяльність триває більше 4 годин на добу;
  • витрати на проживання у разі відрядження волонтера до іншого населеного пункту для провадження волонтерської діяльності, що триватиме більше 8 годин;
  • витрати на поштові та телефонні послуги, пов’язані із здійсненням волонтерської діяльності;
  • витрати на проведення медичного огляду, вакцинації та інших лікувально-профілактичних заходів, безпосередньо пов'язаних з наданням волонтерської допомоги.

Волонтеру такі витрати неприбуткова організація відшкодовує на підставі підтвердних документів. Отже, якщо організація планує відшкодування витрат, пов’язаних із наданням волонтерської допомоги між волонтером та неприбутковою організацією обов’язково укладається Договір про провадження волонтерської діяльності, такий договір маєвідповідати вимогам законодавства, зокрема, визначеним в ст. 9 Закону №3236.

Крім того, відшкодування неприбутковою організацією особі — волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, документально підтверджених витрат, не включаються до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу на підставі пп. 165.1.64 та пп. 165.1.65 ПКУ. ЄСВ також не буде. Адже витрати, що відшкодовуються, не є ні зарплатою, ні винагородою за виконані роботи, надані послуги за цивільно-правовим договором.

Страхувати життя і здоров’я волонтерів на період провадження ними волонтерської діяльності відповідно до Закону "Про страхування" (ч. 2 ст. 5 Закону № 3236) тощо.

Тож якщо волонтер не є працівником неприбуткової організації, то з ним не потрібно укладати трудовий договір для того, щоб видати йому посвідчення.

 

Яка процедура реєстрації волонтером?

Згідно з ст. 7 Закону №3236 волонтерами можуть стати громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які є дієздатними. Неповнолітні особи здійснюють волонтерську діяльність за згодою батьків (усиновлювачів), прийомних батьків, батьків-вихователів або піклувальника. Неповнолітні особи не можуть надавати волонтерську допомогу за напрямами, визначеними абз. 8, 10, 13 - 15 ч. 3 ст. 1 цього Закону, а також у медичних закладах.

Волонтери можуть надавати допомогу індивідуально. Проте, згідно з ст. 7 Закону №3236 зобов’язані повідомляти отримувачів волонтерської допомоги про те, що вони не співпрацюють з організаціями та установами, що залучають до своєї діяльності волонтерів. Посвідки таким волонтерам видають підрозділи Територіальної оборони, Збройні сили України, Держслужба з надзвичайних ситуацій та органи місцевої влади.

В Україні не існує єдиного державного реєстру волонтерів. Тож, щоб бути волонтером, дозвіл чи окрема реєстрація не потрібні. Тож можна волонтерити самостійно або стати членом волонтерської групи чи організації.

Проте є податковий реєстр волонтерів, який має на меті реєстрацію волонтерів-благодійників в органах ДПС виключно для того, щоб звільнити від оподаткування благодійні кошти, які волонтер збирає на свої особисті рахунки.  Докладніше про це – тут та тут. Тож якщо волонтер не займається збором коштів на благодійні цілі, йому не потрібно ніде реєструватися.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»