• Посилання скопійовано

Головбух на посаді головбуха та директора: що з оформленням?

На підприємстві директор звільняється. Власник хоче, щоб головний бухгалтер виконував роботу і головбуха, і директора. Як правильно це оформити? Які ЕЦП повинні мінятись? Які документи подавати реєстратору та до ДПС?

В даній ситуації, правильніше головбуха звільнити з посади, провести остаточний розрахунок у день звільнення за ст. 116 КЗпП та з наступного дня призначити на посаду директора за основним місцем роботи та за місцем роботи за сумісництвом (внутрішнім) за посадою головбуха.

 

Звільнення директора

На директора – найманого працівника, як і на інших працівників поширюється трудове законодавство. Тому щоб звільнити найманого працівника з посади директора, потрібна заява працівника про звільнення за власним бажання за два тижні (ст. 38 КЗпП) або за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП). Потім, на підставі заяви засновник видає рішення про його звільнення, яке буде підставою для оформлення наказу про звільнення. 

Крім того, у день звільнення директору проводяться всі належні виплати (ст. 116 КЗпП), видається копія наказу про звільнення, письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні, а також на вимогу працівника внесяться належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника (ст. 47 КЗпП).

Якщо трудова книжка зберігалася на підприємстві, то вноситься відповідний запис про звільнення та видається працівнику (директору) під підпис у журналі обліку руху трудових книжок. При цьому запис у трудовій книжці має відповідати запису в наказі про звільнення (п. 2.4 Інструкції №58), наприклад: «Звільнений за угодою сторін, п. 1 ст. 36 КЗпП України» (графа 3), а у графі 4 зазначається підстава - Наказ №… від….».

 

Звільнення головбуха

Головбух має написати три заяви:

  • одну заяву про звільнення з займаної посади на ім’я директора (в передостанній чи в останній його робочий день, оскільки він має ще повноваження та право підпису) з оформленням відповідного наказу. В останній робочий день на посаді головбуха (за основним місцем роботи) провести остаточний розрахунок;
  • другу заяву про прийняття на посаду директора (після позитивного рішення засновників) за основним місцем роботи;
  • третю заяву про прийняття за місцем роботи за сумісництвом на умовах неповного робочого часу, з оформленням відповідного наказу.

 

Прийняття головбуха на посаду директора

Призначення головбуха на посаду директора підприємства також оформлюється рішенням. Таке призначення можна прописати іншим пунктом у тому ж рішенні, де і звільнення попереднього директора.

На підставі рішення видається наказ про те, що новий директор приступає до виконання своїх обов’язків, наприклад: «Я, ПЕТРЕНКО Валентина, приступаю до роботи за посадою директора з 01.12.2022 р. із посадовим окладом 25000,00 грн. Підстава: рішення засновника (-ів) від 28.11.2022 р.». 

З новим директором потрібно укладати трудовий договір.

Повідомлення державних органів про зміну директора

І. Подавати до податкової повідомлення про прийняття на роботу директора не потрібно (інформація про керівника з 5 березня 2020 р. не дублюється, податківці її автоматично отримують з ЄДР), а от повідомлення про прийняття головбуха за сумісництвом потрібно буде подати.

ІІ. Про зміну директора слід повідомити держреєстратора. Для державної реєстрації в ЄДР відомостей щодо зміни керівника юридичної особи подаються такі документи (ч. 4 ст. 17 Закону №755):

  • заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі;
  • примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміну керівника;
  • 0,3 прожиткового мінімуму для працездатних осіб - за державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу (крім громадських об’єднань та благодійних організацій), що містяться в Єдиному державному реєстрі, крім внесення змін до інформації про здійснення зв’язку з юридичною особою (ст. 36 Закону №755). 

Інформація про головбуха до ЄДР не подається.

ІІІ. Потрібно оформити нові сертифікати електронного підпису на нового керівника, тобто коли одна особа виконує обов’язки директора та бухгалтера, рекомендуємо відправляти окремі Повідомлення про надання інформації щодо електронного цифрового підпису J(F)1391103 для кожного типу сертифіката (за посадою «директор» і на тип підпису «директор») та на керівника (за посадою «директора» але за типом підпису «бухгалтер») і оформити новий договір про обмін електронними документами з податковою інспекцією.

Оскільки, такий працівник залишається на посаді головбуха, хоч і за сумісництвом, тобто особою відповідальною за ведення бухобліку, то №1-ОПП подавати не потрібно.

ІV. Новому директору потрібно подати інформацію в банк, де обслуговується підприємство, та оформити нові картки зразків підписів в банку, оскільки директор є особою, яка має право розпоряджатися грошовими коштами підприємства.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»