• Посилання скопійовано

Як позбутися фіксованої індексації?

У жовтні у працівника виникла фіксована індексація. Як надалі рахувати зарплату з врахуванням фіксованої індексації? Місяць жовтень стає базовим, якщо було підвищення окладу, але не вище індексації? Як позбутись фіксованої індексації в листопаді?

Відповідно до абз. 5 п. 5 Порядку №1078, якщо розмір підвищення грошового доходу не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу, сума індексації у цьому місяці визначається з урахуванням розміру підвищення доходу і розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення доходу.

Тобто, фіксована індексація виникне, коли сума підвищення окладу менше суми можливої індексації у місяці підвищення. 

Тож в даній ситуації зарплата працівника за жовтень 2022 р. складатиметься із нової зарплати за жовтень та суми фіксованої індексації.

Визначену суму фіксованої індексації потрібно буде виплачувати і в наступних місяцях, аж до настання права нa поточну індексацію. Для поточної індексації  базовим місяцем буде місяць підвищення окладу (жовтень 2022 р.). У листопаді 2022 р. поточної індексації не буде, лише зарплата та фіксована індексація.

Право на проведення поточної індексації настане коли приріст індексу спoживчих цін перевищить 103%. І лише тоді працівнику буде нараховано посадовий оклад, фіксовану суму індексації та поточну суму індексації.

Фіксовану індексацію доведеться нараховувати до тих пір, доки оклад працівника не зросте на суму, яка дорівнюватиме або перевищуватиме суму індексації (поточної та фіксованої разом) в місяці підвищення.

Для того, щоб позбутися фіксованої індексації у листопаді потрібно підвищити заробітну плату працівнику у листопаді 2022 р. на суму, яка дорівнює або, що краще, перевищує суму фіксованої індексації та індексації за листопад.

Приклад. Зарплату працівнику у жовтні 2022 р. підвищили на 300,00 грн (останнє підвищення було в листопаді 2021 р. (з 6500,00 грн. до 6800,00 грн), що менше суми можливої індексації за жовтень (470,60 грн). Тож фіксована величинаіндексації у жовтні 2022 р. становитиме 170,60 грн (470,60 гpн. – 300,00 грн).

Поточна індексація за листопад 2022 р. при базовому місяці жовтні 2022 р. дорівнює нулю.

Таким чином, роботодавцю у листопаді 2022 р. для уникнення фіксованої індексації слід підвищити оклад на суму не меншу за 170,60 грн, а краще підвищити на 200,00 грн, тоді базовий місяць жовтень 2022 р. зміниться на листопад 2022 р., в якому оклад складе 7000,00 грн. 

Згідно з п. 1-1 Порядку №1078 право на поточну індексацію(при базовому місяці листопаді 2022 р.) у працівника може настати у лютому 2023 р. і тільки за умови, якщо приріст індексу спoживчих цін перевищить 103%.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»