• Посилання скопійовано

Надбавки працівникам: чи достатньо наказу?

ТОВ виплачує своїм працівникам надбавки за ефективність праці, за додатковий об’єм робіт, за координацію роботи проєктної команди. Чи достатньо для нарахування і виплати надбавок тільки подання наказу, узгодженого керівником підприємства? Чи потрібен ще обов’язково кожного місяця наказ про нарахування та виплату надбавок?

Згідно зі ст. 9-1 КЗпП підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників.

Керуючись ч. 2 ст. 97 КЗпП та ч. 1 ст. 15 Закону про оплату праці, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних виплат встановлюються у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством. У разі, коли колективний договір на підприємстві не укладено, роботодавець зобов'язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником).

Крім того, порядок преміювання працівників має бути відображений у положенні про преміювання, яке узгоджують із профспілками та включають до колективного договору (розд. 4 Рекомендацій № 44).

Отже, підприємство має право самостійно обрати систему стимулювання праці працівників та встановити її у колективному договорі або положенні про преміювання. Головне дотримуватися норм та гарантій, передбачених законодавством. 

Таким чином, зазначені у запитанні надбавки мають бути визначені у колективному договорі або положенні про преміювання підприємства. Якщо надбавки за ефективність праці, за додатковий об’єм робіт, за координацію роботи проектної команди будуть виплачуватися не всім чи не завжди, то в положенні про оплату праці доцільно прописати, що право працівників отримувати надбавку залежить від фінансових можливостей підприємства.

Потім під час надання будь-якої із зазначених надбавок працівникам (в т.ч. за узгодженим керівником подання), керівнику підприємства потрібно буде видати наказ про нарахування та виплату відповідної надбавки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»