• Посилання скопійовано

Зміна директора на підприємстві: які форми та куди потрібно подати?

Планується зміна директора на підприємстві. Які форми і куди потрібно подати? Які дії бухгалтера? Як поміняти директора в податковій і фондах? Як зміни ключі та сертифікати для подачі звітності?

Прийняття рішення про зміну директора (керівника)

Органи, які приймають рішення про зміну керівника, визначені чинним законодавством і зазначаються в статутних документах підприємства (див. ст. 65 ГКУ).

Наприклад, у ТОВ, згідно із п. 7 ч. 2 ст. 30 Закону про ТОВ до компетенції загальних зборів учасників ТОВ належить, серед іншого, обрання керівника.

Оформляється таке рішення протоколом (див. ч. 4 ст. 33 Закону про ТОВ).

У протоколі слід зазначити, серед іншого, дату звільнення попереднього директора та дату призначення нового директора, та зазначити особу, якій доручається провести відповідні реєстраційні дії. Це може бути як попередній, так і новий директор, або один з учасників ТОВ, або працівник підприємства – юрист, бухгалтер тощо.

В приватному підприємстві таке рішення приймається власником чи уповноваженим ним органом (ч. 3 ст. 65 ГКУ) тощо.

 

Процедура звільнення керівника, приймання нового керівника

Якщо керівник є найманим працівником, то процедура звільнення стандартна, як і для звільнення будь-якого іншого працівника.

Видається наказ про звільнення на підставі рішення уповноваженого органу, здійснюється остаточний розрахунок тощо. Підстави для звільнення стандартні (за власним бажанням, за угодою сторін, закінчення строку трудового договору (контракту) тощо).

Якщо новий керівник приймається на роботу за трудовим договором (контрактом), він також оформляється у загальному порядку, як і інші працівники. На підставі рішення уповноваженого органу видається наказ про прийом на роботу. Причому надсилати податковій Повідомлення про прийняття працівника на роботу не потрібно (див. тут).

 

Повідомлення держреєстратора

Для державної реєстрації в ЄДР відомостей щодо зміни керівника юридичної особи держреєстратору (ЦНАП чи приватному нотаріусу) подаються такі документи (ч. 4 ст. 17 Закону №755):

  • заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР;
  • протоколо загальних зборів ТОВ (чи рішення власника приватного підприємства) про зміну керівника;
  • документ про сплату реєстраційного збору (0,3 прожиткового мінімуму для працездатних осіб - за держреєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР, згідно з ст. 36 Закону №755). 

 

Чи потрібно повідомляти податкову службу?

Відповідно до пп. 66.1 ПКУ, підставами для внесення змін до облікових даних платників податків є, зокрема:

  • інформація органів державної реєстрації;
  • документально підтверджена інформація, що надається платниками податків.

Згідно з п. 9.1 розд. ІХ Порядку №1588 контролюючі органи проводять внесення змін і доповнень до Єдиного банку даних юридичних осіб та Реєстру самозайнятих осіб на підставі:

  • інформації органів державної реєстрації;
  • документально підтвердженої інформації, що надається платниками податків тощо.

Тобто, інформація про призначення або зміну керівника/тимчасово виконуючого обов’язки керівника тощо оновлюється в контролюючих органах на підставі відомостей, отриманих від державного реєстратора. Так само консультує і податкова (див., приміром, тут).

Тому якщо держреєстратор зареєтрував відповідні зміни, він повідомить податкову службу і підприємству додатково повідомляти податкову не потрібно.

Але якщо керівник є також особою, відповідальною за ведення бухгалтерського обліку (тобто, на підприємстві немає окремого бухгалтера), податкову потрібно повідомити (див. тут) – у 10-денний строк з дня виникнення змін у облікових даних платників податків слід подати заяву для юридичних осіб та відокремлених підрозділів за формою №1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» (див. п. 9.3 розд. ІХ Порядку №1588).

 

Чи повідомляти фонди (пенсійний, соцстраху)?

Ні, це не передбачено чинним законодавством.

 

Отримання КЕП новим директором

Новий керівник має отримати КЕП (кваліфікований електронний підпис), звернувшися до Акредитованого центру сертифікації ключів.

Після цього потрібно набути статус суб’єкта електронного документообігу. Тобто, приєднатися до Договору про визнання електронних документів, між податковою і підприємством.

Юридичні особи набувають статусу суб'єкт електронного документообігу (СЕД) з дати приєднання до Договору про визнання електронних документів.

Приєднання до Договору здійснюється шляхом надсилання до контролюючого органу першого будь-якого електронного документа у встановленому форматі (стандарті) з дотриманням вимог законодавства. Підтвердження про приєднання суб’єкта господарювання до Договору СГ отримує в квитанції про прийняття контролюючим органом такого документа.

Один із способів спрощення та пришвидшення приєднання суб’єктів господарювання до Договору може бути направлення першим документом Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого електронного підпису (ідентифікатор форми J1391103).

Читаємо відповідь податкової на питання в категорії 129.03, ЗІР: «Чи надсилається повідомлення про надання інформації щодо КЕП на відповідальних осіб у разі зміни керівника, якщо право підпису залишено за працівниками по яким інформація подавалась до контролюючого органу?».

Податкова зазначає, що у разі зміни керівника дія Повідомлення, яке підписувалось попереднім керівником, припиняється. Тому, незалежно від того, що право підпису залишено за працівниками, по яких інформація подавалась до контролюючого органу, за підписом нового керівника направляється Повідомлення (за кодом форми J1391103) із зазначенням відповідальних осіб.

Про проблеми, пов’язані з підписанням податкових накладних, які виникають при зміні керівника, і про варіанти їх вирішення ми писали тут, тут.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»