• Посилання скопійовано

Використання праці жінок у вихідний день

Наказом по підприємству було залучено працівницю у вихідний день, яка має дитину віком до 3 років. При плановій перевірці Держпраці було вказано це як порушення ст. 176 КЗпП. Як можна виправити порушення? Чи є за дане порушення штраф і як написати у відповідь на припис?

Статтею 176 КЗпП заборонено залучати вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років, до нічних, надурочних робіт, робіт у вихідні дні і направлення їх у відрядження.

Тобто, дана норма формулює імперативне правило, яке забороняє залучати до роботи у нічний час, до надурочних робіт, до робіт у вихідні дні, а також направляти у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років. Угода сторін трудового договору, яка суперечить цьому імперативному правилу, не допускається. 

Тож, бачимо пряме порушення роботодавцем ст. 176 КЗпП, де наказом по підприємству залучили особу, яка попала під обмежувальні норми, до роботи у вихідний день. Навіть, якщо працівниця напише письмову згоду на роботу у вихідний день, це не врятує роботодавця від штрафів, але трохи пом’якшить його провину, проте не звільнить від штрафів. Як і не врятує те, якщо, наприклад, працівниця працює за графіком і ця зміна припала на вихідний день. Тому що працівниця, яка має дитину до трьох років, перервала відпустку для догляду за дитиною та вийшла на роботу, то роботодавець повинен організувати роботу лише в її робочі зміни і тільки у денний час, або за бажанням працівниці встановити їй неповний робочий день. Оскільки вік «до трьох років» означає дію заборони на період, що включає день, коли дитині виповнюється три роки, то наступного дня заборона вже не діє.

Отже, за залучення працівника до роботи у вихідний день без наявності законодавчо встановлених обставин при перевірці від Держпраці роботодавцеві зазрожує фінансовий штраф у розмірі 1 МЗП (за кожне таке порушення), як за порушення інших вимог трудового законодавства (абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Також, Держпраці складає протокол про адмінпорушення на посадових осіб підприємства за  ст. 41-2 КпАП порушення чи невиконання зобов’язань щодо колективного договору особами, які представляють власників або уповноважені ними органи чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи, чи представниками трудових колективів — тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 нмдг.

Підсумовуючи зазначине, роботодавцю залишається тільки виконати припис.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»