• Посилання скопійовано

Чи можна звітний період закрити останнім днем місяця, який є вихідним?

Зазвичай бухгалтери закривають звітний період останнім днем місяця, наприклад, цим днем нараховують амортизацію, зарплату тощо. Чи вважається це порушенням, якщо останій день місяця припадає на вихідний?

Відповідно до ч. 5 ст. 9 Закону про бухоблік господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Звітним періодом є рік, а проміжним квартал, перше півріччя, дев’ять місяців (ст. 13 Закону про бухоблік).

Тобто, Закон про бухоблік міряє господарські операції з метою складання фінзвітності роками, кварталами, а не днями.

Але про місяць також згадується.

Відповідно до ч. 3 ст. 9 Закону про бухоблік дані аналітичних рахунків повинні бути тотожні відповідним рахункам синтетичного обліку на кінець останнього дня кожного місяця.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об'єкт ОЗ став придатним для корисного використання (п. 29 П(С)БО 7).

В П(С)БО 9 згадується про залишки запасів на початок місяця, надходження і вибуття за місяць, залишок на кінець місяця.

В Інструкції про застосування Плану рахунків також йде мова про:

  • сальдо на кінець місяця (див. клас 6);
  • щомісячне закриття сальдо (див. субрахунок 705, рахунок 76, 91);
  • закриття в кінці місяця (див. субрахунок 379) тощо.

Таким чином, в бухгалтерському законодавстві немає чіткої прив’язки до дати здійснення операцій із закриття відповідного періоду. Фактично бухгалтерські роботи із закриття місяця можуть виконуватися як раніше, так і пізніше останньої дати місяця. 

Якщо останнім днем місяця, який припадає на вихідний, нараховується амортизація, це не означає, що бухгалтер виконує нарахування саме в цей день. Те саме стосується і нарахування зарплати та інших бухгалтерських записів.

Приміром, зарплату можуть нараховувати протягом 5 робочих днів після закінчення звітного місяця, але це не означає, що нарахування відображають саме в ті дні, коли бухгалтер зробив розрахунки. Звісно, що нарахування покажуть за той період, до якого зарплата належить. Причому зовсім не важливо, якою датою буде нарахування – останнім днем місяця, який припадає на вихідний чи якимось з попередніх робочих днів. Важливо тільки те, що нарахування буде в межах звітного періоду (місяця).

Те саме стосується і дати амортизації. Не важливо, якою датою покажуть нарахування амортизації. Важливо те, що ця дата буде в межах звітного періоду – місяця. Відтак нарахування можуть провести будь-якою датою в межах місяця – хоч першим днем місяця, хоч останнім чи будь-яким іншим в межах місяця.

Відтак поняття кінця місяця з точки зору бухгалтерського законодавства – це не конкретна дата, а остання господарська операція звітного місяця.

З наведеного випливає і відповідь на задане питання.

Якщо звітний місяць закривають останнім днем цього місяця, який припадає на вихідний, це не є порушенням.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»