• Посилання скопійовано

Права працівника-чорнобильця

Прийнято на роботу чорнобильця. Що має знати бухгалтер-кадровик?

При оформленні працівника - чорнобильця на роботу, окрім заяви, паспорту, ідентифікаційного коду, документу про освіту, такий працівник має надати посвідчення ліквідатора (учасника, постраждалого) внаслідок аварії на ЧАЕС.

Особам, віднесеним до категорій 1 та 2 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, державою гарантовані компенсації та пільги.

Такі працівники мають право на додаткову відпустку із збереженням заробітної плати строком 14 робочих (16 календарних) днів на рік (пп. 22 ч. 1 ст. 20 та п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону №796, лист Мінсоцполітики від 14.06.2006 р. №206/13/116-06).

На відміну від щорічних відпусток, таку відпустку надають незалежно від часу роботи на підприємстві впродовж календарного року. Її не продовжують на період святкових і неробочих днів та у разі тимчасової непрацездатності, не ділять на частини, не переносять на наступний рік, а також не компенсують при звільненні. 

У зв’язку з цим, Мінсоцполітики в листі від 11.10.2019 р. №131/0/205-19 наголошує, що працівник з числа осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1 та 2, повинен скористатися правом на додаткову відпустку тривалістю 16 календарних днів впродовж календарного року, крім заяви про надання такої відпустки він має надати роботодавцю довідку з попереднього місця роботи про те, що він такою відпусткою у відповідному році не скористався. Звертаємо увагу, що додаткова чорнобильська відпустка надається тільки за основним місцем роботи. 

Крім того, нормою ст. 60 Закону №796 передбачено, що особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають одночасно право на інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України, вони надаються за їх вибором. Аналогічну думку Мінекономіки зазначило у листі від 21.05.2020 р. №3512-06/32095-09

У випадку, якщо працівник-чорнобилець має дитину-інваліда, яка постраждала внаслідок аварії на ЧАЕС, то він додатково матиме право ще на отримання такої додаткової відпустки (п. 3 ч. 3 ст. 30 Закону №796, звісно ж за наявності відповідного посвідчення та довідки з попереднього місця роботи про те, що даною відпусткою не скористалися в поточному році. Аналогічна думка зазначена у листі Мінсоцполітики від 24.10.11 р. № 310/13/133-11.

Відповідно до пп. "в" - "е" пп. 169.1.3 ПКУ, особа, віднесена законом до 1 або 2 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи має право на ПСП з ПДФО у розмірі 150% (у 2020 році сума ПСП з ПДФО становить 1576,50 грн, при цьому граничний розмір доходу для застосування ПСП становить - 2940,00 грн).

Оплата листка непрацездатності чорнобильцям 1-3 категорії здійснюється у розмірі 100% незалежно від страхового стажу та/або 100% оплата лікарняного листа чорнобильцям за період санаторно-курортного лікування з урахуванням часу проїзду туди і назад незалежно від того, ким і за чий рахунок видана путівка. Також оплачується у розмірі 100% лікарняний «по догляду» за хворою дитиною віком до 14 років, постраждалою від Чорнобильської катастрофи, якщо дитина потребує догляду батьків згідно з медичним висновком установи охорони здоров’я, в якій дитина лікується або перебуває на диспансерному обліку.

Допомога по вагітності та пологах надається за кошти ФСС у розмірі 100% середньої заробітної плати за весь період відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами. У разі вагітності жінок, віднесених до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, тривалість листка непрацездатності у зв’язку із вагітністю та пологами складає 180 к. дн. (90 днів до передбачуваного дня пологів і 90 днів після пологів). Листок непрацездатності видається з 27 тижня вагітності.

Жінкам, віднесеним до 4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога надається на загальних підставах за період, тривалість якого становить 126 к. дн.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 20 Закону №796 працівникам, віднесеним до 1-3 категорій надається переважне право залишення на роботі при вивільненні працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі при ліквідації, реорганізації або перепрофілюванні підприємства, установи, організації, скороченні чисельності або штату працівників, а також на працевлаштування.

У разі вивільнення працівників у зв'язку з ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників їм виплачується допомога в розмірі трикратної середньомісячної заробітної плати. 

Таку допомогу роботодавці розраховують, нараховують і виплачують спочатку за рахунок власних коштів. А згодом ця сума відшкодовуються з бюджету органами соцзахисту, центрами з нарахування і виплати соціальної допомоги, управліннями праці і соціального захисту населення за місцем реєстрації громадян відповідно до Порядку №936.

Таким чином, виплата допомоги в трикратному розмірі середньомісячної зарплати за бюджетні кошти не знимає обов’язку з роботодавця щодо виплати вихідної допомоги в розмірі середньомісячної зарплати за власні кошти згідно зі ст. 44 КЗпП.

Також за працівниками - чорнобильцями зберігається за їх бажанням посадовий оклад, тарифна ставка (оклад) на новому місці роботи, але не більше одного року. Їм також гарантується працевлаштування з урахуванням їх побажань або можливість навчання нових професій (спеціальностей) із збереженням у встановленому порядку середньої заробітної плати за останнім місцем роботи за весь період перепідготовки, але не більше одного року.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    16.04.202446
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202421
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024364
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202429
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024391