• Посилання скопійовано

Як краще: перевести працівника на іншу посаду чи звільнити та знову прийняти?

26.09.2020 р. в ОСББ прийнято працівницю на посаду консьєржа. 13.11.2020 р. вона звільняється та працевлаштовується прибиральницею. ЇЇ потрібно звільнити 13.11.2020 р. і оформити на іншу посаду 16.11.2020 р.? Чи потрібно подати повідомлення про прийняття на роботу? Як це записати у трудовій? Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?

Чинне трудове законодавство  не передбачає обов'язковість звільнення працівника для призначення його на іншу посаду на тому ж підприємстві. Переведення працівника з посади на посаду є зміною істотних умов праці (ст. 32 КЗпП), а не припиненнямукладенням трудового договору (ст. 21, 36 КзпП). 

Відповідно до ст. 32 КЗпП, переведення на іншу роботу допускається тільки за згодою працівника (за винятком випадків, передбачених ст. 33 КЗпП, та в інших випадках, передбачених законодавством). Як роз'яснив Пленум ВСУ у постанові від 06.11.92 р. №91, переведенням на іншу роботу вважається доручення працівнику роботи, що не відповідає спеціальності, кваліфікації чи посаді, визначеній трудовим договором. Це відповідає і абз. 2 ст. 32 КЗпП.

Тобто за своєю суттю переведення на іншу посаду може відбуватися як за ініціативою роботодавця, так і за ініціативою працівника. Якщо переведення ініціює працівник, він має написати заяву про переведення на іншу посаду чи призначення на іншу посаду, а роботодавець видати відповідний наказ, наприклад: «Грищенко В. В., консьєржа ОСББ, перевести за її згодою на посаду прибиральниці ОСББ» та ознайомити з ним працівника під підпис. У необхідних випадках укладається письмовий трудовий договір або вносяться зміни до раніше укладеного договору.

Таким чином, законодавством не передбачено у випадку переведення працівника на іншу роботу на тому ж підприємстві, в організації, установі, вжиття організаційно-правових заходів, встановлених для випадків його звільнення. Тож фактично звільнення працівника та прийом на нову посаду не відбуваються. Так, не передбачено у цьому випадку і проведення з працівником остаточного розрахунку (у т.ч. виплату компенсації за всі дні невикористаної відпустки), видачу трудової книжки, копії наказу про звільнення. Також в разі переведення працівника з посади на посаду подавати до податкової повідомлення про прийняття працівника на роботу не потрібно. 

Звертаємо увагу, що, згідно зі ст. 114 КЗпП, у разі переведення працівника на іншу постійну, але нижчеоплачувану роботу за працівником зберігається його попередній середній заробіток протягом двох тижнів із дня переведення.

До трудової книжки в даному випадку вноситься наступний запис:

  • в графі 2 «Дата» — зазначається дата з якої працівник починає працювати за новою посадою (16.11.2020 р.);
  • в графі 3 «Відомості про роботу»  - робиться відповідний запис, наприклад: «Переведена на посаду прибиральниці»;
  • в графі 4 «На підставі чого внесено запис» — зазначається дата і номер наказу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»