• Посилання скопійовано

Табелювання медичної сестри за сумісництвом

Як правильно табелювати працівника за сумісництвом "медична сестра", в якої 7 годин робочий день. Працівниця хоче перевестися на 0,5 ставки. Чи можна в табелі встановити 3,5 години?

Сумісництво — це виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи часу цій самій чи іншій установі, організації.

Відповідно з п. 2 Постанови № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій»  тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати 4 годин на день і повного робочого дня у вихідний день, але це обмеження діє лише для працівників державних підприємств, установ і організацій. Для них загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу. Для решти працівників тривалість роботи за сумісництвом нічим не обмежена.

Згідно з п. 4 Постанови № 245  медичним працівникам державних підприємств, установ і організацій  не заборонено  працювати  за  сумісництвом, але при цьому їх робота за сумісництвом не може перевищувати половини місячної норми робочого часу, обчисленої з установленої тривалості робочого тижня, тобто 0,5 ставки. Якщо медична сестра за основним місцем роботи працює не на державному підприємстві, установі і організації, то це обмеження до неї не застосовується, вона може працювати за сумісництвом без обмеження норми робочого часу.

Щодо складання графіків роботи (змінності) медичних працівників, які працюють за сумісництвом слід пам’ятати, що він не може співпадати з часом, який зазначено у його графіку роботи за основним місцем роботи. 

У графіку час початку та закінчення щоденної роботи (зміни) слід вказувати в годинах та хвилинах на кожний день. При цьому бажано планувати зміни тривалістю до 15 або 30 хв. відповідно.

Що стосується табеля обліку використання робочого часу, то в ньому потрібно зазначати фактично відпрацьований робочий час. Інформація зазначена в графіку і в табелі може відрізнятися, наприклад, тимчасовою непрацездатністю працівників, відпусткою, а також у випадках фактичної відсутності працівника на робочому місці без поважних причин тощо.

Проте робочий час для працівників закладів та установ охорони здоров’я встановлені Наказом МОЗ України №319, і вони застосовуються застосовуються для медичних працівників  незалежно  від  відомчого підпорядкування та форм власності. Тому їх потрібно брати до уваги всім підприємствам. Так, Наказом № 319 для молодших медичних сестер повна норма тривалості робочого часу розрахована виходячи із 40-годинного робочого тижня, при такій тривалості робочих днів тижня: понеділок — п’ятниця — 7 год., субота — 5 год.

Таким чином, працівниця, яка бажає працювати за сумісництвом на посаді медичної сестри (повна норма 7 годин на день) на 0,5 ставки, повинна працювати 3 год. 30 хв. на день.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»