• Посилання скопійовано

Зміна кількості годин роботи сумісника

У працівника громадської організації за сумісництвом зменшується зайнятість у зв'язку із закінченням реалізації одного з декількох проектів (на підставі угод з благодійними фондами) . Чи потрібно для такого працівника попередження про зміну істотних умов праці за два місяці?

Якщо говорити про сумісництво, то це означає що з працівником укладено трудовий договір. На працівників за сумісництвом поширюються усі ті ж права та гарантії, що й на працівників з основним місцем роботи!

Зокрема, це стосується й зміни істотних умов праці. 

Якщо у працівника, що працює за сумісництвом, зменшується завантаженість і це означає, що працівник за сумісництвом буде працювати менше годин, тут слід застосовувати норми ст. 32 КЗпП.

У зв'язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за п. 6 ст. 36 КЗпП.

Тобто  про зміну графіку роботи працівника слід попередити не пізніше ніж за два місяця до фактичних змін у його графіку. 

Єдиний випадок, коли відбувається скорочення робочого часу, а попереджати про це за 2 місяці не потрібно, це, на думку Держпраці, скорочення/зупинення діяльності роботодавця під час карантину. Ми про це писали тут. Хоча з цього приводу є й протилежна думка, наведена Мінекономрозвитку у листі від 23.06.2020 р. № 3512-06/38822-07.  Як з цих позицій переможе, наразі сказати важко. Проте обидва роз'яснення не мають сили нормативного документу. А ст. 32 КЗпП виключень з правил для карантину не містить. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»