• Посилання скопійовано

Коли допомога є одноразовою, а коли систематичною?

Як розрізняти коли допомога працівникам має систематичний характер, а коли одноразовий? Наприклад, якщо протягом року більшість працівників підприємства отримало допомогу – це зарплата чи одноразова матеріальна допомога?

Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі - Інструкція № 5), виокремлено такі види матеріальної допомоги:

- матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв'язку з екологічним станом, крім сум матеріальної допомоги разового характеру) (пп. 2.3.3 Інструкції № 5). Ця допомога включена до фонду оплати праці (тобто, є складовою зарплати працівників);

- матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання (п. 3.31 Інструкції № 5). Ця допомога не включена до фонду оплати праці.

Отже, матдопомога належить до фонду оплати праці, якщо  виконуються такі критерії:

1) вона має систематичний характер. При цьому в Інструкції № 5 не прописано, що це означає. Тому на практиці це доводиться наступним чином: тим, на підставі чого надається така допомога і як часто. 

Зокрема, якщо підставою для надання такої допомоги є колективний або трудовий договір, вона є обов’язковою, то можна говорити про систематичність.  Якщо підставою є заява працівника, а рішення про її надання приймає керівник (сама допомога не є обов’язковою), то можна говорити про разову допомогу.  

Зокрема, податківці на сьогодні говорять саме про такі ознаки оподаткованої або неоподаткованої матеріальної допомоги працівникам, про що ми писали тут https://news.dtkt.ua/taxation/pdfo/50549 

Вони вважають: 

- якщо, наприклад, виплата допомоги передбачена положеннями про оплату праці найманих працівників (колективним договором, галузевою угодою тощо), прийнятими згідно з нормами трудового законодавства, то така матеріальна допомога з метою оподаткування прирівнюється до заробітної плати і вся сума такої допомоги включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку і оподатковується за ставкою 18%, встановленою п. 167.1 ПКУ, з врахуванням вимог п. 164.6 ПКУ; 

- якщо працедавець надає окремим працівникам нецільову благодійну (матеріальну) допомогу за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами, яка носить разовий характер, наприклад на вирішення соціально-побутових потреб, то її оподаткування регулюється п. 170.7 ПКУ, згідно з абз. 3 пп. 170.7.1 ПКУ якого встановлено, що нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямів.

 

 

Про це вони говорять і тут https://zp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/411314.html : відповідність матеріальної допомоги pазового характеру необхідно підтверджувати відповідною заявою особи або наказом, в якому зазначено підставу для надання такої матеріальної допомоги. Також про це говориться в. ІПК ДФС від 26.09.2017 р. № 2052/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, від 26.09.2017 р. № 2052/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, і в самому «ЗІР» (підкатегорія 103.15 ресурсу «ЗІР».

Проте найголовнішою є періодичність надання допомоги – вона може бути одноразовою або надаватися кілька разів. На практиці (в Інструкції № 5 і в ПКУ це не визначено) така періодичність відслідковується в межах одного календарного року.  Якщо допомога надається частіше, ніж раз на рік, то вважається, що вона має систематичний характер. Якщо ж допомога надавалась лише раз на рік, то вона вважається разовою. 

Цікаво, що податківці у своїх роз’ясненІнях розглядають разову матеріальну допомогу та нецільову благодійну допомогу з метою її неоподаткування ПДФО як один і той самий вид доходу. І такий підхід діє з самого початку дії ПКУ (див., зокрема, лист ДПАУ від 22.06.2011 р. №11552/6/17-0715). 

Відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ  не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року.

Проте, хоча наразі відповідного роз’яснення в «ЗІР» немає, а в ІПК  податківці, як правило, просто цитують норми пп. 170.7.3 ПКУ, при перевірці може виникнути ситуація, коли контролери вважатимуть: якщо нецільова благодійна допомога надається частіше, ніж раз на рік, це вже не благодійна допомога (навіть якщо вона так називається в наказі про її виплату), а зарплата працівника. І вона має бути оподаткована. 

2) вона надається всім або більшості працівників. На жаль, в Інструкції №5 не визначено, що є більшістю працівників для цього випадку. Вважаємо, що тут слід користуватися математичними правилами: якщо матдопомога надається більш ніж половині працівників (більше 50% працівників), це означає її виплату більшості працівників.

Втім, наведене вище, як бачимо, не прописано чітко в нормативних документах. Натомість існують й інші роз’яснення, які дещо суперечать наведеним вище. 

Наприклад, у листі Мінпраці № 694/13/84-05 вiд 13.12.2005 говориться, що матеріальна допомога, якa виплачується пpацівникам підприємства вiдповідно до колективного договору, нe враховується пpи обчисленні середньої заробітної плати для oплати часу відпусток. При цьому йдеться про одноразові виплати. З чого можна зробити висновок, що якщо в колективному договорі зазначено, що допомога надається не частіша 1 разу на рік, її можна віднести до разових. Не зважаючи на те, що надання такої допомоги здійснюється на підставі колективного договору. 

Відповідно до листа ПФУ від 08.02.2012 р. N 2929/03-30 ЄСВ не нараховується на матеріальну допомогу разового характеру, що надається окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, незалежно від того, скільки разів на рік працівнику виплачується зазначена допомога. Тобто допомога була надана у непередбачених (екстрених) випадках, коли необхідність її отримання виникла раптово, за умови подання заяви, а її розмір визначався адміністрацією підприємства. Належність матеріальної допомоги до пункту 14 розділу I Переліку підтверджується змістом заяви особи або змістом наказу, у яких зазначена підстава для надання цієї матеріальної допомоги.

Це сталий підхід, який існував ще до появи ЄСВ. Теж саме зазначено й в іншому листі ПФУ від 26.12.2007 р. N 21312/03-20:

«Матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством у непередбачених (екстрених) випадках окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання (пункт 3.31 Інструкції), коли необхідність її отримання виникла раптово, за умови подання заяви, а її розмір визначається адміністрацією підприємства, не належать до фонду оплати праці, а отже, зазначені виплати не є об'єктом для нарахування (33,2 %) та утримання (0,5 - 2 %) страхових внесків до Пенсійного фонду, незалежно від того скільки разів на рік працівнику виплачується така допомога за сімейними обставинами».

Тобто, виходячи із роз’яснень ПФУ, якщо протягом року окремим працівникам надається незапланована  допомога за сімейними обставинами, незалежно від її кількості надання, то така допомога є одноразовою.

Проте, для того, щоб при податкових перевірках не виникало суперечок із ДПС, краще враховувати роз’яснення податківців, наведені вище. Адже наведені додаткові роз’яснення не мають нормативного характеру і чим закінчиться подібний спір у суді, спрогнозувати неможливо. 

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»