• Посилання скопійовано

Допомога по вагітності та пологах: розрахунок під час відпустки для догляду за дитиною до 6 років

Як розраховується середня заробітна плата для оплати листка непрацездатності по вагітності та пологах під час відпустки для догляду за дитиною до 6 років?

Перше, на що слід звернути увагу до того, як розраховувати середню зарплату та оплачувати такий листок непрацездатності, це чи оплачується він взагалі. 

Справа в тому, що працівниці вже оформлена відпустка по догляду за дитиною до 6 років. А допомога по вагітності та пологах надається у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (ч. 1 ст. 25 Закону № 1105). 

Тож, природно виникають питання:

1) Що ж, працівниці треба одночасно оформити перебування у двох відпустках? 

2) Якщо не оформити відпустку у зв’язку із вагітністю та пологами, а залишити лише одну відпустку (для догляду за дитиною до 6 років), чи буде в працівниці право на допомогу по вагітності та пологах?

Щодо першого питання у ст. 25 Закону № 1105 згадується лише один можливий випадок. 

Відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 25 Закону № 1105 за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

А ось можливості збігу відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і відпустки для догляду за дитиною до 6 років в Законі № 1105 не передбачено. Не передбачений такий збіг і Законом про відпустки. 

Тому вихід один: якщо працівниця бажає отримати таку допомогу і надає листок непрацездатності з діагнозом «вагітність та пологи», вона має перервати відпустку для догляду за дитиною до 6 років і піти в іншу відпустку – у зв’язку із вагітністю та пологами. Все це робиться на підставі відповідних заяв з боку працівниці (адже піти у відпустку або перервати її – це право, а не обов’язок працівниці) і оформлюється відповідними наказами. 

Тепер перейдемо до розрахунку середньої зарплати для оплати листка непрацездатності. Вона розраховується за нормами Порядку №1266

Базовим розрахунковим періодом є 12 календарних місяців перед місяцем, у якому настав страховий випадок. В цьому випадку - це місяць, у якому було відкрито листок непрацездатності з діагнозом «вагітність та пологи». 

Однак, якщо застрахована особа перебувала у трудових відносинах менше 12 календарних місяців, розрахунковий період визначається за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа).  У разі, коли застрахована особа перебувала у трудових відносинах менше ніж календарний місяць за останнім основним місцем роботи, розрахунковий період визначається за фактично відпрацьований час (календарні дні) перед настанням страхового випадку. 

Ці правила прописані в пп. 25-27 Порядку № 1266

Треба взяти до уваги і норми п. 3 Порядку № 1266: середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований ЄСВ, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, - тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати. 

Отже, дні перебування у відпустці для догляду за дитиною до 6 років, з розрахункового періоду виключаються. І може вийти так, що у працівниці у розрахунковому періоді взагалі не залишиться календарних днів і заробітку (вона всі 12 місяців була в неоплачуваній відпустці). Як бути в такому випадку?

Згідно з п. 28 Порядку № 1266, якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважних причин не мала заробітку, середня заробітна плата визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку. Якщо тарифна ставка (посадовий оклад) не встановлюється, розрахунок проводиться виходячи з розміру мінімальної заробітної плати (або її частини), встановленого законом на день настання страхового випадку.

У такому випадку середньоденну зарплату за один календарний день визначають шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) на середньомісячну кількість календарних днів (30,44) відповідно до абз. 8 п. 14 Порядку № 1266

А далі доведеться звернути увагу на ще одну норму. 

Справа в тому, що згідно із ч. 4 ст. 19 Закону № 1105 застраховані особи, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше 6 місяців, мають право на матеріальне забезпечення у спеціально встановленому розмірі! 

Допомога по вагітності та пологах в такому випадку надається виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Але ст. 26 Закону № 1105 цю норму уточнює: сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду, та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Тобто, Закон № 1105 для такого випадку встановлює мінімальний і максимальний розмір допомоги по вагітності та пологах. 

Отже, роботодавцю, який розраховує суму допомоги, доведеться зробити наступне: 

  • Порахувати середньоденну зарплату, виходячи з окладу (тарифної ставки) та середньомісячної кількості календарних днів (30,44); 
  • Порахувати середньоденну зарплату, виходячи з 2 розмірів мінімальної зарплати, діючих на дату відкриття листка непрацездатності, поділених на середньомісячну кількість календарних днів (у 2020 році – 4723 х 2 / 30,44);
  • Порахувати середньоденну зарплату, виходячи з 1 розміру мінімальної зарплати, діючих на дату відкриття листка непрацездатності, поділених на середньомісячну кількість календарних днів (у 2020 році – 4723 / 30,44);
  • Порівняти отримані 3 середньоденні зарплати. 

Якщо оклад (місячна тарифна ставка) працівниці не менший за розмір мінімальної зарплати, то тоді допомогу треба розрахувати з меншої з отриманих середніх (шляхом множення такої середньоденної зарплати на кількість календарних днів періоду відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами). 

Якщо ж оклад (місячна тарифна ставка) працівниці менший за розмір мінімальної зарплати (а зараз таке припустимо), то тоді допомогу треба розрахувати виходячи з середньої, розрахованої з мінімальної зарплати. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    16.04.202446
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202421
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024364
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202429
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024391